De echo van Cor – Snuffelen en knuffelen, maar dan met medestudenten…..
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Snuffelen en knuffelen, maar dan met medestudenten…..

Traditiegetrouw beginnen we in deze wekelijkse (na)beschouwing van goed nieuws met de cartoon. Daarop zie ik o.m. een sigaret rokende kamerplant: ik zou zeggen, het moet niet gekker worden! Vleesetende planten (ooit zelf een gehad) is al bijzonder genoeg wat mij betreft. Zo’n stinkende rokende plant (mensen moeten eigenlijk ook niet roken) komt er bij mij zeker niet in.  Alleen echte planten, daar ben ik van, zien er leuk uit en de luchtkwaliteit wordt er beter van. Dit blijkt tenminste uit Brits onderzoek, dus lieve mensen: geen plastic planten, maar echte. Ze zijn goed voor je gezondheid.

Heel veel planten heb je ook in het Amazonewoud en bij de inheemse bevolking (diep in het regenwoud) komt dementie veel minder voor dan bijvoorbeeld in Europa en zeker veel minder dan in de VS. Dit dankzij de gezonde leefomstandigheden, zoals betere luchtkwaliteit, gezonde voeding (geen gemodificeerd eten), meer beweging en minder stress. Zou voor iedereen goed zijn dus.

Naar veroudering is ook aan de Universiteit van Brussel onderzoek gedaan en een onverwacht element is er ontdekt. Beste lezer, ik vraag u het artikel zelf effe te lezen, want het is erg ingewikkeld en nog ver van huis om het echt te behandelen, volgens mij. Maar alle beetjes helpen en ze zijn ook nodig, want er zijn er veel van die oudjes!

Maar wat zeker een feit is (maar helaas niet voor eenieder mogelijk): gezond leven en zeker eten is goed voor je, zoals ook Lieke in India zo mooi beschrijft. Een eenvoudige levensstijl met gezonde onbewerkte producten bereid met lokale kruiden (Masala dabba, een Indiaas kruidenrekje) voor een overheerlijke smaak, daar word je blij van en houd je langer gezond!

Om bij voeding te blijven: nieuw op de markt een product uit Giessen in Noord-Brabant: plantaardige tonijn. Schouten Europe heet ‘t bedrijf dat ‘t ontwikkelt en verkoopt.
Zelf heb ik het helaas nog niet geproefd; naar de samenstelling ben ik wel het meest benieuwd. Als er maar niet allerlei chemische zooi in zit, waardoor onze gezondheid op lange termijn toch wel weer gevaar loopt! Wat we gehoord hebben vandaag is dat gezonde onbewerkte natuurlijke producten goed zijn voor je en dat vraag ik me af bij de ‘Vegan Green Tuna-tonijn’ van Schouten Europe. Maar mocht ik de ‘Vegan Green Tuna’ ergens tegenkomen, dan kom ik daarop terug, zowel op de smaak als op de samenstelling. Wordt vervolgd dus.

Dan komen we weer eens bij Helmond voor de verandering, en wel bij de Jobfactory’, een locatie van de Stichting Maatschappelijke Opvang waar van gerecycled hout nieuwe meubeltjes gemaakt worden. Hoe mooi is het dat mensen in hun eigen tempo werkzaamheden verrichten die bij hen passen en ook nog eens mooie spullen maken! De merknaam is ‘Skôn’, een echt Helmonds woord dat ‘mooi’ betekent. Mooi initiatief, waarbij alles op een echt bedrijf lijkt maar dat het werkproces aanpast aan de mogelijkheden van de werknemers. Goed gedaan Helmond!

Blijven we in de buurt en wel in Nuenen waar Vincent van Gogh lang gewoond heeft. Men wil in Zuidoost Brabant het Van Gogh Nationaal Park realiseren met daarin opgenomen 1000 kilometer groene wandelroutes!
Dit o.m. als aanvulling op de 435 kilometer fietsroutes die de erfgoedlocaties en Van Gogh-monumenten met elkaar verbinden. Mooi bedacht, wandelen en fietsen is sowieso goed en dan ook nog eens in combinatie met mooie natuur en Van Gogh. Hoe leuk wil je het hebben!?

Gaan we dus via een van de routes naar Eindhoven (ligt tegen Nuenen aan voor diegenen die het niet wisten) en komen bij de Technische Universiteit daar. Veel slimme mensen leren en werken daar en die hebben uit onderzoek geconstateerd dat hartpatiënten na een hartaanval of dotterbehandeling net zo goed thuis kunnen revalideren. Hoe fijn is dat! Mede dankzij corona (toen moesten veel mensen thuis behandeld worden) is men hier achter gekomen. Thuis revalideren is ook nog eens goedkoper, want daardoor worden de zorgkosten verlaagd. Dus niks negatiefs over te melden.

Dan iets compleet anders (met dank aan Monty Python nog eens een keer). In Aarschot (in de buurt van Leuven) heeft men naast een gemeenteraad ook een ‘kinderraad’. De raad bestaat uit leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar van de basisscholen van Aarschot en deelgemeenten en die denken na over wat voor kinderen in de stad belangrijk is! Dit is wat mij betreft echt ‘Het Idee van de week’ en de hoofdprijs voor de gemeente. Dit initiatief zou overal verplicht moeten worden. Daar word ik heel erg blij van; daar komen leuke, goede ideeën uit volgens mij.

Blijven we in België en gaan we naar de VUB (Universiteit Brussel) waar men een baanbrekende, minder belastende vruchtbaarheidsbehandeling ontwikkelt. Veel ingewikkelde termen en processen komen voorbij, maar dat maakt niet uit als het maar toekomstige ouders helpt bij hun kinderwens. De eerste resultaten zijn hoopvol, dus ga door zou ik zeggen! Ouderen hebben we genoeg, we hebben behoefte aan verjonging, dus belangrijk dit soort onderzoeken wat mij betreft.

Dan iets heel anders en wel uit Antwerpen deze keer: een bacterie als elektriciteitsgeleider. De “kabelbacterie” blijkt heel goed als geleider te werken en is mogelijk een opstap naar biologisch afbreekbare elektronica. Het moet niet gekker worden, je mobiele telefoon ligt na 6 jaar (lang volgens de jeugd) in de groencontainer boven op je IPad!! Waar gaat dit naar toe, dit gaat mijn petje soms te boven ….

Ook in Antwerpen en wel op de Karel de Grote Hogeschool, daar heeft men de campushond Vasco. Want wat blijkt? Studenten presteren beter als ze kunnen knuffelen met honden! Op verschillende plekken (campussen) komen verschillende honden snuffelen … In mijn tijd (Utrecht) deden we ook snuffelen en knuffelen, maar dan met medestudenten…Waar blijft die goede oude tijd?!

Verhuizen we effe naar China, waar in de Gobiwoestijn het grootste wind- en zonnepark uit de geschiedenis komt! Net zo groot als alle wind -en zonneparken uit de VS samen.
Dat is toch wel een flink parkje. Normaliter ben ik niet zo positief over China in verband met de mensenrechten, maar dit doen ze goed, mits er niet een hoop arbeiders bij sneuvelen …
Maar daar zullen we wel nooit achter komen hoogstwaarschijnlijk.

Blijven we bij het klimaat en wel met de zes ingrepen’. Hiermee maak je een groot verschil voor het klimaat en het zijn eigenlijk dingen die je gemakkelijk kunt doen (begin regelmatig met):

  1. koop pas nieuwe (elektronische en huishoudelijke) apparaten na minimaal 7 jaar, en liefst ook andere spullen in huis
  2. lokaal op vakantie
  3. eet groen (plantaardig)
  4. maximaal 3 kledingstukken per jaar
  5. verplaats je niet in een eigen auto
  6. koop bij groene leveranciers.

Dit zijn toch wel zaakjes die te regelen zijn, volgens mij, en alle beetjes helpen, dus niets doen is geen optie, denk erom!

Eindigen we deze week met de Belgische Spoorwegen. Die maken een kruis over vooroordelen tijdens de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw! Alle werknemers wel te verstaan en dat is een goede zaak. Ze sluiten daarmee aan bij de campagne van de Verenigde naties. Kijken o.m. naar competenties en diversiteit in plaats van geslacht.
Daarmee zijn ze op de goede weg en niet alleen per trein …

Tot volgende week.
Geef aan Oekraïne en Goed Nieuws!
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten