Brabantse pelgrimsroute á la Santiago de Compostella
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Melchert Meijer zu Schlochtern

‘Camino Brabant’ wordt een pelgrimswandeltocht van bijna 300 kilometer door het Brabantse land langs de steden Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Breda. ‘Camino Brabant’ is gebaseerd op het concept van de bekende Spaanse pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. De Brabantse evenknie van ‘Santiago’ wordt een unieke bedevaartstocht met een eigen bewegwijzering en een ‘pelgrimspaspoort’ waarin je de stempels kunt verzamelen bij de 40 verschillende Maria-kappelletjes die je onderweg tegenkomt.  Het is een veilige en rustige route met goede overnachtingsmogelijkheden en de startpunten zijn goed met openbaar vervoer te bereiken. De route gaat 1 mei voor een deel open.

‘Camino Brabant’ is een initiatief van Jan Groenen uit het Noord-Brabantse Veldhoven (bij Eindhoven). Nadat hij in 2019-2020 een heel jaar hard had getraind om de noordroute van de Camino Santiago de Compostella te gaan lopen, brak de coronapandemie uit en ging ook Spanje op slot. Als geschikt alternatief liep Jan veel kilometers in de buurt van zijn woonplaats Veldhoven. Steeds dezelfde route, maar vaak ook wat langer of korter naargelang het weer, de tijd en de zin. Steeds meer ging hij het Brabants landschap waarderen en steeds vaker liep hij samen met mensen uit zijn directe omgeving weer andere routes.
Ook de katholieke inslag van de Santiago-pelgrimsroute trof Jan, ondanks dat hij zelf een niet-praktiserend katholiek is. De tocht heeft hem, en zo velen met hem, echt geraakt. Daarom nam hij het kloeke besluit zijn pensionering als bedrijfsdirecteur in te vullen met het opzetten van een pelgrimsroute door het Brabantse landschap. Een bedevaartroute gestoeld op de waardes van de pelgrimstocht naar Santiago.

Wandelen om het hoofd leeg te maken

Jan Groenen wandelde al veel. Meestal om als directeur van zijn bedrijf het hoofd leeg te maken. Op 1 juli vorig jaar verkocht hij zijn onderneming. Nog dezelfde dag richtte hij samen met enkele goede wandelvrienden de Stichting Camino Brabant op. In 2020 had hij al eens een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella gelopen. En onderweg dacht hij steeds vaker waarom zoiets niet bestaat in ‘zijn’ mooie Brabant. Hij zocht en vond een Brabantse ‘Camino’ met dezelfde beleving, kapelletjes, stempels en bewegwijzering.
Met zijn wandelmaten Jacco van der Net en Marco Paulussen ontwierp hij 13 verschillende routes met een gemiddelde lengte van 23 kilometer. Het zijn volgens Jan mooie en niet te drukke routes die zoveel mogelijk door de natuur gaan. In steden gaan ze meestendeels door parken. Ongeveer 150 van de 300 kilometer gaat over onverharde wegen en paden.
Het gros van de routes is nu al te lopen via stickers en plaatjes op paaltjes. Met een pijl en St. Jacobsschelp in wit op een rode achtergrond komen de Noord-Brabantse provinciekleuren in de bewegwijzering terug. Route R01 begint bij de St. Jan in Den Bosch, die ook het eindpunt is van route R13.
Elke route kent een begin- en eindpunt waar iets te eten en drinken is en de mogelijkheid om er te overnachten. Halverwege de routes is steeds een rustpunt. Op de site www.caminobrabant.nl zijn de routes al te zien, met suggesties om onderweg te overnachten.

Volgend jaar een ‘Camino Brabant’ op de fiets

De routes voeren langs ruim veertig kapelletjes, bijna alle Mariakapelletjes zoals dat in de St. Jan in Den Bosch. In elke kapel kan worden gestempeld, net als in een aantal horecagelegenheden. In het stempelboekje is ruimte voor zes stempels per dag. Elke route telt minimaal twee kapelletjes. De stempel bevat een afbeelding van de kapel of het Mariabeeldje.
De stichting wil volgend jaar de ‘Camino Brabant’ fietsklaar maken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten