De echo van Cor – Virtuele bril op en met vakantie!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Virtuele bril op en met vakantie!

De cartoon is weer goed gelukt en brengt met humor de ‘gele doos’ uit Gent onder de aandacht. Alle 65-plussers kunnen zo’n doos afhalen en bevat een ringboekje waarin je je medische gegevens, persoonlijke gegevens en contactpersonen kunt noteren voor de hulpdiensten. Dat boekje stop je in het gele doosje en leg je in de koelkast.  En met een sticker aan de binnenkant van je voordeur weet men dat er zo’n doosje in de koelkast ligt. Allemaal ver weg van het digitale tijdperk, maar wel effectief, denk ik, zolang men er niet de pincode in vermeldt …

Blijven we nog even in Gent, want wat er dan weer wel gedigitaliseerd is en online te bekijken is een enorme kunstcollectie van meer dan 10.000 erfgoedobjecten. Ik blijf Gent een super interessante stad vinden, modern waar het kan en vertrouwd waar nodig. Fijn stadje en deze week de hoofdprijs: de 10 met de griffel!

Afgelopen maandag, de 21ste maart, was het Wereld Downsyndroom Dag. Als onderdeel van een bewustwordingscampagne heeft men een documentairefilm gemaakt over en met Kenya uit Helmond en Liam uit Bergschenhoek, ook in het dagelijkse leven een smoorverliefd stelletje. Doel van dit alles: laten zien dat mensen met het syndroom van Down ook behoefte hebben aan intimiteit en daar ook recht op hebben. Zo is het maar net!!

Dan even een uitstapje naar Jemen, waar een eeuwenoud netwerk van aquaducten en reservoirs beschermt tegen droogtes en overstromingen. Ze waren zo gek nog niet vroeger en na een opknapbeurt (alle moderne rommel er uithalen) zou het zeker heel erg kunnen helpen in Jemen. Hoe mooi is dat.

Dan weer terug naar Nederland en wel Meierijstad (Rooi en omstreken) waar kinderen via een rijdende muziektrailer kennis kunnen maken met klassieke muziek! Hoe gaaf is dat en ook belangrijk voor kinderen om op jonge leeftijd in aanraking te komen met kunst, cultuur en muziek. Goed voor de algemene ontwikkeling. En jong geleerd is oud gedaan (ik hou ook van muziek maar ben helaas zelf a-muzikaal), mooi initiatief die classic expres, toeren door heel Nederland.

Blijven we bij de jeugd, maar dan voor de zieke jeugd. In het Amphia ziekenhuis in Breda kunnen kinderen even ontspannen met het maken van een droomvlucht als piloot (zou niks voor mij zijn met mijn hoogtevrees). Top toch. Mooie afleiding en bijna levensecht door middel van virtual reality. Mooie uitvinding en ook de toekomst voor energieneutraal reizen wat mij betreft: bril op en met vakantie! Kijk de film Total Recall maar eens voor spannende virtual reality …

Gaan we weer naar België en wel naar Antwerpen waar men vrachtwagens wil laten rijden op stroom op dezelfde manier als trams. Wat een geweldig idee! Slimme Hollanders, nee nee, slimme Belgen!! Dat daar niet eerder aan gedacht is, maar beter laat dan nooit.

Dan weer iets totaal anders. Het gaat goed met de reuzeschildpadden op de Galapogos eilanden dankzij het beschermingsprogramma tegen stropers en het verwijderen van geiten. Klinkt logisch. Die geiten vreten alles op wat los en vast zit. Dus weg ermee en daardoor voldoende voedsel voor de schildpad. Het aantal reuzeschildpadden is toegenomen van ongeveer 600 tot bijna 8000 stuks (als dat maar niet uit de hand gaat lopen). Super toch.

Dan heel goed nieuws over borstkankeronderzoek, de Early Warning Scan’, uitgevonden door Tom Sanders, de partner van Paulette die zelf borstkanker kreeg terwijl ze al jaren mammografie-onderzoeken liet doen. Dus het moest verbeterd worden en volgend jaar komt het apparaat beschikbaar voor alle vrouwen! Wat een geweldige uitvinding en hoe mooi dat je door het feit dat je partner ziek wordt zoiets gaat doen. Daar mag je erg trots op zijn!

Dan tot slot diversiteit in de techwereld (de High Tech Campus Eindhoven stimuleert dat). In Eindhoven wordt dat gestimuleerd door voetbalvrouwen van PSV en in Chili met homohuwelijken. Nee, ik ben niet van het padje. Belangrijk is dat eenieder niet begrensd mag worden in haar of zijn doen-en-laten en van wie je houdt!!! Daar pleit ik voor en ik vind dat echt iets waar eenieder voor zou moeten staan …

Tot volgende week.

Denk aan Oekraïne en aan diversiteit.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten