In een ‘wormenhotel’ zetten tijgerwormen voedselresten om in bruikbare grondstof
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Brabantse Milieu Federatie

Wormenhotels op drie Tilburgse scholen. Leerlingen kunnen hierin hun groente- en fruitresten kwijt, waarna speciale tijgerwormen er vervolgens compost van maken. Zo worden voedselresten omgezet in een bruikbare grondstof.

“Circulair zijn is jong geleerd vinden ze hier in Tilburg en daar zijn wij het helemaal mee eens”, zegt Femke Dingemans, directeur van de Brabantse Milieufederatie (BMF). “Dit project heeft een prachtige uitstraling en mijn wens is dat deze ‘wormenhotels’ straks bij nog meer scholen staan. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de horeca, bedrijfskantines of verpleeghuizen.”

Het Tilburgse project ‘Wormenhotels013’ heeft de prijs voor het beste circulaire bewonersinitiatief van Noord-Brabant gewonnen. Deze aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen door de Brabantse Milieufederatie (BMF) om circulaire initiatieven te steunen en anderen te inspireren zich ook in te zetten voor een duurzame toekomst van Brabant.

“Wormenuitwerpselen zijn  beter dan potgrond”

Het project ‘Wormenhotels013’ komt uit de koker van de Stichting Op Groene Voet en is een van de vele circulaire bewonersinitiatieven die Noord-Brabant rijk is. De stichting is bekend van eerdere projecten als ‘de schonste stròtjes van Tilburg’, de jaarlijkse ruilmarkt van plantjes en stekjes en de actie ‘1000 Blauwe Tuinen’. Met ‘Wormenhotels013’ richt de stichting zich nu op de Tilburgse bodem.

“Een betere bodem begint met de buren,” zegt Janneke de Vries, coördinator van de Stichting Op Groene Voet. “Wanneer je stenen uit je tuin haalt, zie je vaak geel zand. Hoe kun je daar nieuw leven in blazen? Nou, dankzij de wormenuitwerpselen uit de wormenhotels wordt de bodem weer gezond. De wormenuitwerpselen zijn vele malen beter dan potgrond en heeft minder belasting op de natuur doordat er geen veen en turf wordt gebruikt.”
De wormenhotels zijn ‘hufterproof’ ontworpen. Kinderen kunnen erop klimmen en er kunnen planten op groeien. Met een lesbrief leren kinderen (naast afvalscheiding en kringlopen) dat wormenuitwerpselen niet vies zijn.

“Een goed voorbeeld voor ons allen.”

De Brabantse Milieufederatie zet zich in voor een mooi en duurzaam Brabant, waarbij elk afgedankt product de grondstof is voor nieuwe producten. De natuur- en milieuorganisatie ondersteunt ondernemers, bedrijven én inwoners die circulair willen werken en leven.
Directeur Femke Dingemans: “Bewonersinitiatieven die bijdragen aan de circulaire economie zijn een goed voorbeeld voor ons allen en verdienen onze steun. We zetten als BMF dit soort projecten dan ook graag in het zonnetje.”

De prijs bestaat uit een mooie wisseltrofee. Ook mag ‘Wormenhotels013’ een jaar lang het predicaat ‘Meest circulaire burgerinitiatief van Brabant’ voeren. Daarbij hoort een speciaal keurmerk. Met dit ‘kringlogo’ kan het project een jaar lang laten zien dat het het meest circulaire bewonersinitiatief is van Noord-Brabant en daarmee anderen inspireren ook met circulaire economie aan de slag te gaan.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten