Lieke in India – Thuiskomst
auteur: Lieke Hulshof

Tweemaal per maand brengt Lieke Hulshof verslag uit over haar belevenissen in India.
In het noorden van India, uitkijkend op de Himalayas, ligt het stadje Pauri tussen sparren en naaldbomen. Het is het oord waar Karan en Lieke hun project zijn gestart: Adara, een groei-leer-werk centrum voor de lokale gemeenschap en internationale bezoekers. Een plek voor uitwisseling, veerkracht, ontspanning, verbinding en ontwikkeling.

Thuiskomst

Ik stap het vliegtuig uit, doe mijn masker omlaag en snuif de lucht in. Ah.. Nog eens haal ik diep adem. Wat ruikt dat naar India! Heerlijk. Misschien is het een beetje een rare gewoonte, maar van kinds af aan snuif ik bij elke aankomst op een vliegveld de lucht op. Ieder land heeft zijn eigen unieke geur. Ik maak er gretig gebruik van bij aankomst om het zo bewust te ruiken. Alsof ik alvast een vleugje mag voorproeven van wat me allemaal te wachten staat.

Niet veel later toer ik in de taxi van het vliegveld naar de binnenstad van Dehradun, naar het huis van Karan en zijn familie. Het is een warm weerzien. Ik knuffel nani (oma) terwijl ze de Hindoe goden dankt voor mijn komst. Ze begint van alles te vertellen en ik knik opgewekt, zonder veel te verstaan. Zo is onze band en we genieten er beiden van. Met handen en voeten komen we vaak een eind, en als ik haar eens iets anders aanreik dan waar ze om vroeg dan lachen we erom.

Ik ben net een uur binnen als Karan’s moeder begint over trouwen. Dat het nu wel tijd is voor Karan en mij. Ik lach wat overrompeld, maar begrijp waar ze vandaan komt. India is nog altijd conservatief en de meeste huwelijken worden gearrangeerd. Onder rijke families worden soms zelfs match makers ingehuurd om voor hun kind de juiste partner te vinden. Ook kijkt een priester vaak, aan de hand van astrologie, of twee mensen potentie hebben om een koppel te worden. Maar in de grote steden is er steeds meer ruimte voor het individu om zijn of haar partner zelf te kiezen. Veel jongeren maken gebruik van online dating apps en India is daar de laatste jaren één van de grootste markten voor geworden. Zo worden liefdeshuwelijken langzaam wat normaler. De huwelijksindustrie is enorm met ongeveer 10 miljoen bruiloften per jaar. Er zijn zelfs huwelijksdetectives die vooraf aan een huwelijk worden ingehuurd door een familie om na te gaan of de kandidaat werkelijk is zoals hij zich online voordoet. Al dan niet gearrangeerd, huwelijk is heel belangrijk. Karans moeder heeft haar kinderen behoorlijk vrij opgevoed, maar ook bij haar drukt de verwachting van de maatschappij af en toe op de schouders. Ik heb niets tegen trouwen, vooral omdat het praktisch kan zijn, maar graag wel naar mijn eigen behoefte. We laten het onderwerp voor wat het is en drinken gezellig chai.

Het huis in Dehradun voelt alsof ik er gisteren nog was. De stoffige balkons, kleurige gordijnen opgelicht door de zon, geluiden van de televisie in de woonkamer, zoefende ventilatoren aan de plafonds en het suizen van verkeer over omringende straten. Zo moeilijk als ik eerder kon wennen aan alle geluiden en chaos, zo vertrouwd en gemakkelijk is het nu. We blijven nog even in de stad, tot het tijd is om op de scooter bepakt en bezakt door de bergen naar Pauri te rijden, ons project tegemoet.

Hier vind je alle andere columns over de belevenissen van Lieke in India

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten