De echo van Cor – Ons thuis voelen, dat willen we toch allemaal
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Ons thuis voelen, dat willen we toch allemaal

Grappig weer de cartoon van de vis die zijn koffers pakt, omdat het te druk is. Keileuk gevonden! En heel Goed Nieuws ook nog eens, omdat er weer meer vis in de Schelde zit. Was dat maar overal zo! Ik zie het weer eens somber in, tenminste wat de vis betreft.

Gaan we meteen door naar Lieke, die regelmatig verslag doet van haar avonturen in India en ze is er weer gearriveerd na een verblijf in Nederland. En ze voelt het meteen weer als thuis. Hoe fijn is dat en aan alles merk je dat ze India in haar hartje heeft gesloten. Dat willen we toch allemaal …! Ons ergens thuis voelen met lieve mensen om ons heen. Ik word verdrietig als ik aan de ontheemde Oekraïners denk. Hopelijk is die oorlog snel voorbij.

Dan een flinke trip terug naar Noord-Brabant, waar op 3 scholen in ‘wormenhotels’ voedselresten van de leerlingen worden omgezet in compost. En met voedselresten van leerlingen bedoelen we dan niet iets van de kinderen zelf, maar uiteraard etensresten (fruit, groente e.d.). Echt een heel leuk idee. En ze hebben er meteen een prijs mee gewonnen (beste circulaire bewonersinitiatief) naast het feit dat de studenten er veel van opsteken.

Blijven we in Brabant, waar een nieuwe Pelgrimsroute á la Santiago de Compostella (heeft overigens niets met de compost van het ‘wormenhotel’ te maken) is geïntroduceerd. 300 Kilometer door Brabant langs steden als Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Breda met een eigen bewegwijzering en een pelgrimspaspoort waar 40 stempels in kunnen die je krijgt bij de verschillende Mariakapelletjes. Goed gevonden en leuk om te doen (is gezond), alleen wel in fases wat mij betreft…

Ook weer in Brabant (slimme provincie) en Arnhem komt een groot onderzoek naar het vroegtijdig opsporen van diabetes type 2, hart – en vaatziekten en chronische nierschade. Goed idee, lijkt me, zeker met de leefstijl van de Brabanders (ga ook op mezelf te werk) en voorkomen is beter dan genezen (hoe vaak moeten we dat nog zeggen). Dus een top idee wat mij betreft en meteen de winnaar van de week! Bewustwording is het allerbelangrijkst wat gezondheid aangaat.

Blijven we in de medische hoek, maar dan in Vlaanderen waar pasgeborenen via een bloedprik gescreend kunnen worden op aangeboren aandoeningen. Maar het is geen verplichting. Dus dat is mooi, maar nóg mooier is dat het kán! Als vader zou ik het altijd laten doen. Hoe eerder je zoiets weet hoe beter het eventueel te behandelen is. Het is een slim project dat bijvoorbeeld vroegtijdig SMA (spierziekte) kan opsporen, waardoor de levensverwachting flink toeneemt. Maar feit blijft dat je zo’n ziekte niet wilt hebben, super klote!! Helemaal geen Goed Nieuws dus helaas.

Wel Goed Nieuws is dat je als Belgische werknemer steeds beter verzekerd bent tegen gezondheidskosten of ziektekosten, zoals we in Nederland zeggen. Ongeveer 90 % van de werkgevers biedt een gegarandeerd inkomen en de helft hiervan krijgt minimaal 70 % van het oorspronkelijke maandloon als inkomen. Het gaat dus de goede kant op en met een ernstig tekort aan medewerkers zullen de arbeidsvoorwaarden alleen maar beter worden. Goede zaak mits men er geen misbruik van maakt. De meeste mensen deugen (om de titel van een geweldig boek te citeren), zijn te goeder trouw, maar er zitten natuurlijk ook profiteurs tussen, het zijn net mensen….

En alweer naar Brabant en zelfs naar Helmond (en Den Bosch) want die stad loopt voorop met slimme verkeerslichten. Die lichten geven voorrang aan hulpdiensten, bieden meer veiligheid, zorgen voor minder uitstoot van schadelijke uitlaatgassen en minder brandstofverbruik! Hoe slim wil je het hebben?  Overigens, de Automotive Campus is ook in Helmond. Ik ben trots op ‘mijn’ stad en nog meer op ’t Hout.

En nog steeds in Brabant (te gek toch): innovatie, samenwerking en talentontwikkeling maken de Brabantse IT – en datasector interessant voor de hele wereld! Opleidingsinstituten en o.a. Philips en ASML in samenwerking met de BOM (ongevaarlijk …. is namelijk de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) maken van Brabant een wereldspeler op dat gebied.  Fantastisch, die slimmeriken uit Brabant. Het is volgens mij toch al wel de belangrijkste provincie van het land. Heeft, denk ik, toch te maken met de oorspronkelijke bewoners, de boeren. De boerenslimheid (niks zo slim als ‘unne’ boer) resulteert uiteindelijk in al die slimme zaken uit Brabant, te veel om op te noemen.

Tot slot van deze week de ING-bank, die alleen nog maar investeert in hernieuwbare energie. Ook wel slim, toch! Normaliter ben ik niet zo’n fan van de bankensector (er komen toch vaak schandaaltjes naar boven) en er wordt ten koste van de brave burger te veel geld verdiend! Maar voor deze ene keer maak ik toch een uitzondering en maak ik de ING-bank toch een complimentje vanwege deze koerswijziging. Bij deze dus! Maar we houden ze in de gaten. Dus opgepast, geldverstrekkers, denk aan je maatschappelijke verantwoordelijkheden en aan de brave burgers!

Tot volgende week
Denk aan Goed Nieuws (kost weinig en ik doe het voor nop) en aan giro 555.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten