Huizen verwarmen met gezuiverd rioolwater in plaats van aardgas
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Waterschap De Dommel

Huizen moeten van het aardgas af. Daarom gaat Eindhoven ze verwarmen met rioolwater uit de zuiveringsinstallatie. De gemeente Eindhoven krijgt er van het Rijk zes miljoen euro voor om bij wijze van proef 500 woningen op deze manier te verwarmen.

De zogenaamde ‘Generalenbuurt’ is de tweede Eindhovense proeftuin voor ‘aardgasvrij wonen’. In de directe omgeving van deze buurt staat één van de grootste rioolwaterzuiveringsinstallaties van Nederland. In 2019 is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om warmte uit het gezuiverde rioolwater te winnen en in te zetten voor verwarming van de omliggende buurten met een warmtenet. Er is potentie om op termijn ongeveer 8.000 woningen te verwarmen. De proeftuin omvat een deel hiervan: ongeveer 500 aansluitingen.

Bewoners in ‘Meedenkteam’

In de ‘Generalenbuurt’ is een ‘Meedenkteam Aardgasvrij Voorbereid’ actief. Samen met dit team van bewoners en met de woningcorporaties wordt de komende tijd een plan uitgewerkt. In dit plan wordt o.m. gekeken naar minimale deelnamegraad om per straat/complex aan te sluiten op het warmtenet. De betreffende inwoners worden door de gemeente en de woningcorporaties geïnformeerd.

De ‘Generalenbuurt’ is één van de stadswijken buurten waar de gemeente bezig is met alternatieve warmtebronnen. Onlangs is de ‘Warmtewijzer’ van Eindhoven gelanceerd. Hierin zijn de alternatieve warmtebronnen in de stad in kaart gebracht. Met de ‘Warmtewijzer’ kunnen inwoners door middel van hun postcode zien welke voorlopige aardgasvrije warmteoplossingen er zijn in hun buurt

Wethouder Rik Thijs van Klimaat & energie is blij met de toekenning van de miljoenen. “Gezien de ontwikkelingen in Europa en stijgende gasprijzen is het belangrijk om stappen te zetten om van het gas af te gaan. Met dit geld kunnen we daar in Eindhoven concreet invulling aan geven.  We zijn geselecteerd, omdat we goede verbinding hebben met andere opgaven zoals energiearmoede, ondersteuning kwetsbare gezinnen en biodiversiteit. Bewonerstevredenheid en draagvlak zijn goed geborgd. Een mooi bedrag waar we stappen mee kunnen zetten.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten