‘Vergeet niet te zingen’ voor mensen met dementie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto HeungSoon via Pixabay

De Stichting Lambertus Concerten in Helmond wil klassieke muziek voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken. Daarom verzorgt zij niet alleen concerten, maar organiseert zij ook projecten voor speciale doelgroepen om klassieke muziek naar een bredere doelgroep te brengen. Naar ouderen en maatschappelijk zwakkeren bijvoorbeeld. Een van die maatschappelijke projecten is ‘Vergeet niet te zingen’ voor mensen met dementie. Want mensen met dementie zijn gevoelig voor muziek.

Voor de concertreeks ‘Vergeet niet te zingen’ worden mensen met en zonder dementie aan elkaar gekoppeld om samen delen uit de Johannes Passion van Bach te zingen. Muzikale impulsen zijn voor mensen met dementie erg belangrijk, zegt voorzitter en zakelijk leider René Coolen van de Stichting Lambertus Concerten in het Eindhovens Dagblad. “Ze leven er helemaal van op. Dat zie je ook tijdens de repetities. De reacties zijn geweldig. In het begin zijn ze wat stiller, maar zodra er muziek opstaat ontspannen ze helemaal. De een valt in slaap, de ander zingt mee of geniet alleen. Het is een hele andere manier van klassieke muziek beleven.’’
Ook voor het brein van dementerende mensen is volgens Coolen muziek belangrijk. “Het heeft een positief effect. Je krijgt er dingen uit die normaal niet meer kunnen, ook bij mensen die normaal gesproken niet meer benaderbaar zijn. Dat is mooi om te zien.’’
Tijdens de concerten worden ook verhalen voorgedragen door mensen met beginnende dementie, familieleden en mantelzorgers. Ervaringsverhalen of verhalen over vroeger. “In workshops worden ze erbij betrokken. Ieder vertelt zijn verhaal op zijn of haar eigen manier. Deze worden ook allemaal voorgedragen tijdens de concertenreeks.’’

Vertellen over dementie aan basisschoolkinderen

Buiten het concert probeert de stichting ook op een andere manier bekendheid te geven aan dementie. Zo geeft ze aan basisschoolkinderen uitleg over de ziekte dementie aan de hand van een prentenboek van Marloes van Loon. Coolen: “In dit boek wordt uitgelegd wat het betekent als opa of oma dementie heeft. Ook op die manier zijn ze hun superheld. Dan krijgen de kinderen meer begrip voor de situatie en ziekte.’’
Daarnaast laat de stichting de kinderen kunstwerken maken met dementerende mensen. “We hebben thema’s gekoppeld aan de Johannes Passion, denk bijvoorbeeld aan liefde. Voor elk onderwerp maken ze samen een kunstwerk. Deze worden uiteindelijk geëxposeerd in de concertruimte en in de Cacaofabriek.”
In oktober van dit jaar vinden de concerten pas plaats, maar er is al een begin gemaakt met het kunstproject ‘Vier het leven.’ Coolen: ”De kinderen worden ingeleid over het onderwerp ‘dementie’. Mensen met dementie reageren soms anders. Wat doe je dan? Daar krijgen ze dan meer uitleg over. De aankomende maanden gaan we hard werken en repeteren om er een mooie productie van te maken. Daar kijk ik naar uit.’’

Samenwerken

De Stichting Lambertus Concerten werkt intensief samen met o.m. de landelijke Stichting ‘Vier het Leven’, die zich hoofdzakelijk richt op ouderen. Daarmee worden de concerten van ‘Lambertus’ toegankelijk voor ouderen doordat de 1600 (!) vrijwilligers van deze landelijke stichting ouderen (65+) thuis ophalen en samen gezellig naar een theatervoorstelling, film, concert of museum gaan.

De Stichting ‘Vier het Leven’ verbindt mensen op hoge leeftijd met de maatschappij door op regelmatige basis sociaal-culturele activiteiten te organiseren en ouderen oprechte aandacht te geven. ‘Vier het Leven’ vindt dat in een land waar mensen steeds ouder worden, de overheid zich terugtrekt en sociale cohesie vermindert, ouderen de kans geboden moet worden om het leven te vieren door er samen met anderen op uit te gaan.
Sociaal-culturele arrangementen lenen zich volgens de stichting bij uitstek voor deze missie. “Een mooie voorstelling, muziek of kunst dompelt je onder in een andere belevingswereld die confronteert, verleidt, verrast en ontroert. Je ontmoet bekende en andere mensen en voelt je weer even écht verbonden.”

Blijven meedoen aan maatschappelijke activiteiten

Veel ouderen zijn niet in staat zelfstandig hun uitstapjes te regelen, terwijl juist de sociale aspecten een essentiële rol spelen in het verbeteren van de kwaliteit van leven. Blijven meedoen aan maatschappelijke activiteiten is daarom essentieel. Het kost veel moeite om anderen te ontmoeten en de deur uit te gaan. ‘Vier het Leven’ wil een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van ouderen daarbij uitgaand van de behoefte van het individu. Een nieuwe belevenis om naar uit te kijken en nog lang van na te genieten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten