De echo van Cor – Kleine moeite, groot plezier!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Kleine moeite, groot plezier!

Het is inderdaad een aparte binnenkomer in zo’n wormenhotel, zoals de cartoon van de voorbije week uitbeeldt.  Het zal wel nuttig zijn, hebben we gelezen. In de praktijk zie ik een worm niet zo snel achter de receptie staan, een robot in de toekomst misschien wel, maar dat zal ook nog wel even duren voor het zover is, verwacht ik.

Veel nieuws over elektrische auto’s deze week. Men gaat ze delen in de Kempen, gebruiken als back-up om ook weer stroom terug te leveren aan je huis en elektrische bestelwagens zijn nu al goedkoper dan in het gebruik dan de dieselvarianten. Al met al veel positief nieuws over elektrisch rijden. Ik rijd zelf ook in een elektrisch busje (makkelijk om de fietsen mee te nemen voor de vakanties in Nederland) en het bevalt me prima, moet ik zeggen, en mijn echtgenote ook (die rijdt zelf ook elektrisch). Kwestie van plannen in verband met de afstand die je moet afleggen, maar dat gaat prima in Nederland. Opladen zoveel mogelijk als de zon schijnt (thuis dus met zonnepanelen) en op vakantie alleen in eigen land en daarmee zijn alle problemen opgelost! Qua milieu zijn wij zelf in ieder geval goed bezig, volgens mij. Dus een keer een complimentje voor mezelf. Dat moet ook kunnen, toch!?

Ander milieunieuws komt uit Indonesië waar de ontbossing vertraagt en dat is goed nieuws, mits ze zover komen dat het uiteindelijk stopt! Maar iets van een heel ander kaliber is dat Indonesië Rusland heeft uitgenodigd voor het G-20 overleg, dus dat belooft niet veel goeds voor dit land en zijn bewoners. Laat die Gek thuis a.u.b.!

Zeker ‘Goed Nieuws’ komt uit Roosendaal waar Dré en Conny Scheeres een egelopvangcentrum runnen. Uitsluitend met onbezoldigde vrijwilligers verzorgen ze jaarlijks meer dan 600 egels waarvan de helft elk jaar waar teruggezet wordt in de natuur (helaas maar de helft). Ook Vlaamse egels komen in de opvang terecht, dus dat is mooi. Internationale samenwerking voor de egels, dat zouden ze op meer flora- en faunazaken moeten doen, want wilde dieren hebben geen paspoort…….

Dan iets totaal anders in Brabant en wel in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg, de Bike for Life ! Een medisch magazijn op wielen voor noodsituaties in en om het ziekenhuis. In deze (5 in totaal) fietsen zitten o.a. een defibrillator, hartmonitor, zuurstoffles, intubatie – en infuusspullen. Wel handig en belangrijk zo’n ambulancefiets die door de ziekenhuisgangen kan manoeuvreren op weg naar een onheilsplek. Goed bedacht, mits de bezoekers niet geschept worden door een voorbijflitsende raceambulance al dan niet met sirenes en zwaailicht.

Blijven we nog in Brabant waar ruim 20 Bobo’s uit de bouwwereld een manifest (klinkt niet erg positief) hebben ondertekend waarin ze beloven om circulair bouwen’ als gewoon bouwen te zien. M.a.w.: eigenlijk alleen nog maar bouwen met respect voor het milieu, CO2 neutraal, herbruikbaar, modulair etc. etc. Zou mooi zijn als dat lukt, maar ik hoorde deze week António Guterres, de VN-baas, op tv zeggen dat het tijd wordt dat regeringen en bedrijven ophouden met liegen en beloven, maar daadwerkelijk iets gaan doen voor het milieu, anders is het echt te laat!!! Dus ik hoop niet dat dit voor de Brabantse Bobo’s geldt!?

Even een uitstapje naar België en wel naar Leuven waar ingenieurs erin geslaagd zijn een op zonne-energie zelfvarend bootje de Mahi (Mahi is ook een vis) de Atlantische Oceaan over te laten steken! Dat is toch een geweldige prestatie. Ik ga bijna aan mezelf twijfelen (ik zie waterstof als brandstof ook wel zitten).

Ook in België, blijkt uit de cijfers van Statbel (in Nederland is dat het CBS) was en is er tijdens de coronapandemie minder kans op armoede omdat de overheden goed hebben geacteerd op gebied van financieel bijspringen tijdens de crisis. Goed gedaan deze keer van de overheid (echt niet altijd zo, zeker niet in Nederland tenminste).

Ook tijdens de Coronacrisis blijken Belgische studenten (volgens onderzoekers van diverse universiteiten) verstandig omgegaan te zijn met alcohol en cannabis. Er is minder alcohol gedronken en ietsje meer gerookt (cannabis dus). Het zullen wel jonge onderzoekers geweest zijn, want ik geloof daar niets van! In Nederland zijn er voorbeelden te over van excessen (o.a. Vindicat in Groningen) en ik heb niet het idee dat een Belgische student heel veel anders is dan een in of uit Nederland. Maar ik kan me vergissen, is ook menselijk toch?  Zouden meer mensen moeten hebben een beetje menselijkheid, dat zou de wereld goed doen.

Tot slot voor deze week: generaties samenbrengen met muzikale ontmoetingen. Jongeren (studenten aan het Summa college in Eindhoven) gaan op bezoek bij ouderen (MuziekMaatjes heeft het project) en drinken samen koffie, kletsen wat en luisteren muziek.
Heel mooi. Ik houd ook van muziek en mijn vader zaliger ook, van o.a. Jim Reeves (I love you because), maar het allerbelangrijkste is aandacht voor de (alleenstaande) ouderen! Sommigen zijn namelijk bijna doof, anderen blind of bijna, anderen in een rolstoel, anderen geen familie enz. enz. Ik zie het elke week in het verzorgingshuis waar ik kom als vrijwilliger. Elke bewoner heeft een persoonlijke aanpak nodig! Soms is het luisteren, dan weer voorlezen of lekker buiten wandelen waarbij de vogeltjes de muziek maken. Dit werk is zo verschrikkelijk dankbaar en daarom eindig ik met het motto van mijn echtgenote: kleine moeite, groot plezier!

Tot volgende week en denk aan anderen.
Steun de Oekraïners en Goed Nieuws.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten