Lieke in India – Inspiratievrouw
auteur: Lieke Hulshof

Tweemaal per maand brengt Lieke Hulshof verslag uit over haar belevenissen in India.
In het noorden van India, uitkijkend op de Himalayas, ligt het stadje Pauri tussen sparren en naaldbomen. Het is het oord waar Karan en Lieke hun project zijn gestart: Adara, een groei-leer-werk centrum voor de lokale gemeenschap en internationale bezoekers. Een plek voor uitwisseling, veerkracht, ontspanning, verbinding en ontwikkeling.

Inspiratievrouw

Ze heeft haar lange zwarte haren opgestoken tot een glanzende knot. Een roze clipje houdt alles bij elkaar. Vandaag draagt ze een oranje kurta en broek. Met de vaat in een teil loopt ze van de keuken naar buiten, de tuin in. Dan haalt ze een emmer water, afwasmiddel en spons uit het buitenhuisje dat als badkamer dient. Ze gaat op het stoepje zitten, een berglandschap voor zich. Ik kijk hoe ze behendig de mokken en borden inwrijft met sop, om ze vervolgens schoon te spoelen met het frisse water. Haar dochter van drie, Ishu, dartelt hier en daar rond. Ishu ziet ons huis als een speelparadijs. Graag gaat ze er op ontdekkingstocht. Dan haalt ze van alles uit de kasten tevoorschijn om te vragen wat het is. Het is voor haar goed vermaak om met een benzinestift aan de gang te gaan. Ook de keuken is interessant, want er is altijd wel een mandarijntje of een koekje te smikkelen. Er moet vaak even geroerd worden in een leeg pannetje en ze probeert me regelmatig mee te krijgen in het strooien van zout in thee. Een echte onderneemster, zoals haar moeder Krishna.

Elke dag gaat Krishna naar verschillende gezinnen om te koken en schoon te maken. Ze is een opgewekte, waardige vrouw die van aanpakken weet. Ze is misschien eind dertig, maar ik voel de kracht en ervaring waarmee ze in het leven staat wanneer ik in haar open gezicht kijk, haar speelse bruine ogen. Ook bij ons komt ze elke dag voor de afwas en het huishouden. Ze werkt zelfstandig en besluit wat er welke dag gedaan moet worden. Af en toe doet ze iets extra’s in ruil voor de bijles die we haar kinderen geven. Met al haar werkplekken weet Krishna samen met haar man hun vier dochters te onderhouden.

Als ze klaar is met haar werk nodigt ze ons uit voor lunch op zondag. Ze zal kip maken en rajma (bruine bonencurry), twee lokale luxegerechten. Karan biedt haar wat geld aan voor alle boodschappen, maar ze wil er niets van weten, trots als ze is. De volgende dag beklimmen we het pad naar het blauwe huis. Het is de eerste keer dat we Krishna en haar gezin bezoeken. In het huis wonen drie families verspreid over verschillende vertrekken. Krishna’s gezin heeft twee kamers. In beiden staat een groot bed. Er is wat opbergruimte, een televisie en een klein altaartje. In één van de kamers is een keuken ingericht. We doen onze slippers uit voor de mooiste kamer en nemen plaats op het bed. Samen met Krishna’s man en Ishu eten we op het bed terwijl Krishna ons en haar kinderen serveert. Speciaal voor Karan en mij hebben ze kwaliteitsrijst gekocht, en zijn er roti’s, raita (een frisse yoghurtsaus), en een salade van komkommer en tomaat. Het smaakt heerlijk.

Thuis besef ik hoeveel Krishna ons gegeven heeft. Ik voel dankbaarheid. Niet omdat ik haar zie als armer, minder bedeeld of als iemand met zware lasten. Ze heeft alles wat ze nodig heeft, begrijp ik van haar. Ik zie haar als gelijke, want ze ís mijn gelijke. Ik ben geroerd door haar kracht om te delen. Ze is inspiratie voor me. Ja, ze is een inspiratievrouw.

Hier vind je alle andere columns over de belevenissen van Lieke in India

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten