Extreem duurzaam en slim (huur)huis van studenten na zes jaar ontwikkelen klaar
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TU/e Rien Boonstoppe

Na zes jaar ontwikkelen, ontwerpen en bouwen is het slimme en extreem duurzame CASA 1.0-huis van Studententeam CASA van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) klaar. Het gaat in totaal over drie appartementen in de Helmondse wijk Brandevoort, in hetzelfde gebied waar Brainport Smart District de wijk van de toekomst ontwikkelt. Het zijn in feite nul-op-de-meter-woningen voor de sociale huur, inclusief een innovatief klimaatsysteem en een waterbassin.

De betonloze appartementen – gemaakt van staal en volledig herbruikbaar hout – kennen een innovatief klimaatsysteem: de warmtepomp werkt op gelijkstroom (die is opgewekt door zonnepanelen) en staat vooral in de zomer aan en niet in de winter. Daardoor is er veel minder stroom nodig om het huis te verwarmen. Het geheim hierachter bevindt zich onder het huis: het gaat om een waterbassin van 104 kubieke meter ofwel 104.000 liter! De warmtepomp onttrekt warmte uit de woning in de zomer, die vervolgens wordt gebruikt om het bassin onder het huis te verwarmen. Die warmte wordt dan in de koude wintermaanden gebruikt om het hele huis te verwarmen.|

Piekbelasting op elektriciteitsnet wordt voorkomen

Er is via dit systeem dus geen sprake van overtollige energie in de zomer en een tekort in de winter, waarmee een piekbelasting op het elektriciteitsnet wordt voorkomen. De energie die de warmtepomp gebruikt is afkomstig van het energiedak, dat via een zonnepaneel en zonneboiler zowel elektriciteit als warmte opwekt. CASA 1.0 bestaat daarmee in feite uit nul-op-de-meter-woningen.

Vraaggestuurde ventilatie

Daarnaast beschikt het huis over vraaggestuurde ventilatie. Sensoren meten de luchtkwaliteit en temperatuur, en ventileren als het nodig is. Door een compleet gelijkstroomnet voor de zonnepanelen, warmtepomp, accu en verlichting gaat er geen energie verloren bij de omzetting van wisselspanning naar gelijkspanning.

Gevelbekleding van bamboe

De verwarming en verschillende technieken komen samen in het hart van het huis: de service core. Om alle systemen met elkaar te kunnen laten communiceren en aan te sturen, ontwierp Team CASA de regeltechniek. En creëerde zo naast een duurzaam ook een slim huis.

Ook op bouwkundig gebied is er veel aandacht voor duurzaamheid. Zo is de gevelbekleding van bamboe. Dit materiaal is CO2-neutraal en volledig onderhoudsvrij en brandwerend. Verder bestaat de woning uit losse modulaire eenheden, die bij de montage geen ‘lijm’ (zoals beton) vereisen. Team CASA gebruikt bewust geen beton, vanwege de negatieve impact op het milieu.

Eerste bewoner

Teammanager Antoine Post is zelf sinds een paar maanden de eerste bewoner van één van de CASA 1.0-appartementen. De andere twee appartementen gaat Woonbedrijf verhuren. Antoine is blij met het resultaat. “We hebben wat vertraging opgelopen, onder meer vanwege de langere levertijden van bouwmaterialen, maar ons doel was een duurzaam, comfortabel en betaalbaar huis ontwikkelen. Dat is gelukt!”

Post heeft samen met oud-student Pau Brossa Rodriguez inmiddels een eigen startup opgericht om de woning door te ontwikkelen naar CASA 2.0: Integer Technologies heet hun onderneming. Samen met het Eindhovense bouwbedrijf Hurks, dat de CASA-woning heeft gebouwd, werken ze aan een betaalbare versie van het huis dat in grote aantallen kan worden gebouwd. ‘Integer Technologies’ richt zich vooral op het ontwerpen en aan elkaar knopen van de installaties, het bouwkundige deel wordt door Hurks ontwikkeld. Woonbedrijf volgt deze doorontwikkeling met interesse.

Nieuwe uitdaging: van biomassa naar elektriciteit opwekken met waterstof

Het studententeam zelf heeft ook een nieuwe uitdaging gevonden. De studenten gaan de CASA-principes toepassen op het gebied van waterstof. Zij onderzoeken hoe je van biomassa naar elektriciteit, opgewekt met waterstof, kan gaan.

Hulp van verschillende financiële bronnen

Het CASA 1.0 project wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid, de Metropoolregio Eindhoven en een bijdrage uit de subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant. Verdere ontwikkeling wordt medegefinancierd met een Topsector Energiesubsidie (Demonstratie Energie Innovatie) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten