De echo van Cor – Bewegen, buurten en geen negativiteit, daar kom je verder mee!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Bewegen, buurten en geen negativiteit, daar kom je verder mee!

Weer een leuke cartoon deze week in de wekelijkse Nieuwsbrief: Vlaamse egels met een pint en een patatje……, mooi toch! De Vlamingen goed uitgebeeld, althans zoals wij ‘Ollanders’ hen kennen. Maar misschien zitten we er helemaal naast wat hun imago betreft. Ik hoop ’t eigenlijk!

Het eerste Goed Nieuws-onderwerp komt uit Somalië waar Bilan is opgericht, de eerste nieuwsredactie met alleen vrouwen. Goede zaak, zeker vanwege de veiligheid en dat snap ik. Alleen jammer dat het zo moet, want ook de kwaliteit van de redactie zou daar onder kunnen lijden.

Meteen het andere goede-vrouwen-nieuws daar achteraan: de eerste zwarte vrouwelijke rechter is benoemd in Amerika, Ketanji Jackson. Voor het eerst in 233 jaar. Dat werd tijd, dus óp naar veel meer diversiteit naast al die oude grijze heren bij het Hooggerechtshof in Den Haag!

Door naar Zweden waar de uitstoot van geïmporteerde consumptiegoederen ook meegenomen wordt in de eigen klimaatdoelen. Prima zaak van Zweden.

Blijven we bij het milieu/klimaat en reizen we door naar Spanje waar Mar Menor, de bedreigde zoutwaterlagune eigen rechten krijgt. Now we are talking! Ook daar is niks mis mee.

Net zomin als met Tilburg, waar in 2025 alle taxi’s op elektriciteit of op waterstof moeten rijden. Dat is tenminste stappen zetten! Complimenten ook voor Tilburg (al ben ik geen fan van burgemeester Weterings), Helmond zou dat ook moeten doen (en de rest van Nederland).

Gaan we verder met Gentbrugge, waar bewoners zijn begonnen aan de langste geveltuin van de stad. De betonnen muur was men beu (visueel gezien), dus klimplantjes geplant op de 570 meter lange muur. Veel mooier gezicht en beter voor het milieu! Het werden er 270 stuks en dat had van mij wel wat meer gemogen om heel eerlijk te zijn.

Komen we nu bij echte planten en wel in Mexico en Texas waar het reservaat Greater Big Bend International Dark Sky Reserve ligt! Hoe verzin je het, zo’n naam! De bedoeling is dat er zo min mogelijk ‘lichtvervuiling’ is, m.a.w. zo donker mogelijk. Het is belangrijk voor astronomen en bepaalde diersoorten. Ik heb zelf ooit op een berg in Frankrijk ‘zonder licht’ ervaren dat dat wel een heel ontspannen gevoel geeft. Voor mij het Zwitserleven gevoel dus.

Dan naar commerciële krokodillenboerderijen in Cambodja. Ja ja, ze bestaan echt! Nu worden deze gebruikt om gefokte dieren weer terug te zetten in de natuur. Ze zijn erg gewild vanwege het vlees en de huid en dus bedreigd (net als vele andere dieren helaas). Nu zou dit het begin kunnen zijn van de ‘oplossing’ samen met het dierbeschermingsprogramma. Maar we weten dat dat niet altijd effectief is, kijk maar naar de neushoorns, de olifanten, tijgers e.a.

Om in de dierenwereld te blijven, vorig jaar zijn er 2241 nieuwe zeedieren en planten ontdekt. Dat is toch een respectabel aantal, bijna ongelooflijk. Bijvoorbeeld een quarantainegarnaal (leuke naam), een nieuwe dolfijnsoort (een nieuwe Flipper dus) en een twittermijt (modern beestje dus). Super dat dit ook nog gebeurt in plaats van uitsterven.

Dieren zorgen zelfs voor betere koffie is gebleken in Costa Rica. En wel door vogels en bijen die samen de planten beschermen (tegen insecten) en bestuiven. Ik heb ’t al vaak beweerd: zonder dieren ook geen mensen. Dus, lieve mensen, wees er zuinig op!

Dan een beetje bijzonder Goed Nieuws: Zorgnetwerk Sterrenkinderen gaat ouders bijstaan die tijdens de zwangerschap hun kindje verloren hebben. Erg verdrietig natuurlijk en steun is dan ook erg belangrijk voor de ouders in nu al zeven Belgische gemeenten, maar vergeten doe je zoiets natuurlijk nooit.

Maar ook dementie is verdrietig, zeker voor familie en vrienden (eigen ervaring helaas). Maar de Stichting Lambertus Concerten uit Helmond (ja ja!) probeert de pijn wat te verzachten door deze groep mensen te trakteren op klassieke muziek. En dat helpt. De meesten ontspannen helemaal daardoor en zo bezorgt men deze mensen een fijne middag. Een geweldig initiatief en voor mij de klapper van de week! De tien met de griffel!

Voor mensen met een depressie of verslaving is er nog wel hoop op een bruisend leven’ (in tegenstelling tot de meesten met dementie). Met de juiste therapie en medicatie (liefst niet te veel) is een ‘normaal’ leven zeker geen onhaalbare kaart en dat is zeker Goed Nieuws!

In Eindhoven draagt FC Eindhoven (de andere voetbalclub) ook bij aan een grotere kans op een ‘fijn’ leven door meer te zijn dan alleen een competitieve profclub. Met 3 pijlers, gezond, geluk en gelijk ondersteunt de foundation de inwoners van Eindhoven op een heel mooie manier en verdient een groot compliment!

Maar Vlaanderen ook, want daar heeft men 50.000 euro gedoneerd aan de universiteitsbibliotheek van Kaapstad, die in vlammen opging na een bosbrand. En dat is een heel goed idee, want lezen is belangrijk voor eenieders ontwikkeling. Dus chapeau voor Jan Jambon (meneer Ham dus, minister-president van Vlaanderen).

Dan ook eens een keer goed nieuws uit Duitsland, volgend jaar komt daar de eerste zonneauto in productie en daar kun je elke week 112 kilometer mee rijden. Maar in Helmond doen we dat eerder en beter met de Lightyear die bijna continu kan blijven rijden met een beetje zon. Dus, beste mensen, ‘Beter Nieuws’ uit Helmond. Google maar eens naar “Lightyear” en je staat versteld. Wel wachten op de massaproductie, want de eerste versie is nogal prijzig helaas!

In Brabant (Nederland) heeft de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) het idee opgepikt van een APK-keuring voor 50-tig plussers, voor wie wil. Een vitaliteitscheck om te kijken wat je nog allemaal wél kunt. Een positieve instelling dus en dat is goed! Het project kreeg de naam ‘Ons Vitaal Brabant’ en ik ben er blij mee. Bewegen, buurten en geen negativiteit, daar kom je verder mee!

Tot slot Eindhoven, ook zo’n slimme stad net zoals Helmond en vele Belgische steden, waar men huizen gaat verwarmen met gezuiverd rioolwater! In de proef wordt meegedaan door 500 huizen in de Generalenbuurt en ik ben zeer benieuwd of het naar tevredenheid gaat lukken. Maar ‘niks doen is geen optie’ en ‘niet geprobeerd is altijd mis’. We moeten redden wat er te redden valt!

Ik krijg gelukkig wel weer een beetje meer hoop de laatste tijd, want wat zijn er toch veel slimme mensen met goede ideeën! We gaan er samen misschien toch wel uitkomen, mits Poetin en consorten de zaak niet laat exploderen …

Tot volgende week.
Steun Goed Nieuws en Oekraïne.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten