Baanbrekend vaccin beschermt al miljoen kinderen in Afrika tegen malaria
bron: IPS - Afbeelding van 41330 via Pixabay

Al meer dan een miljoen kinderen in Ghana, Kenia en Malawi hebben een of meer doses van ’s werelds eerste malariavaccin gekregen. Dat vaccin kan jaarlijks tienduizenden levens redden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie.

De vaccinatiecampagne volgt op de eerste succesvolle tests met de zogenaamde RTS,S-vaccins in Malawi in 2019. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat dit vaccin elk jaar het leven kan redden van veertig- tot tachtigduizend kinderen in Afrika, als het op grote schaal wordt toegediend.

“In mijn prille carrière droomde ik als malaria-onderzoeker van de dag dat we een effectief vaccin zouden hebben tegen deze verwoestende ziekte”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “Dit vaccin is niet alleen een wetenschappelijke doorbraak, het verandert ook de levens van gezinnen in heel Afrika. Het toont de kracht van wetenschap en innovatie voor de gezondheidszorg.”

Meer vaccins

Maar het is niet genoeg, zegt de WHO, want volgens het Wereld-malariarapport van 2021 is de strijd tegen de ziekte de afgelopen jaren vertraagd of tot stilstand gekomen, met name in de landen die het zwaarst zijn getroffen. 

“Er blijft een dringende behoefte om meer en betere hulpmiddelen te ontwikkelen om levens te redden en vooruitgang te stimuleren op weg naar een malariavrije wereld”, zegt Ghebreyesus.

Die ontwikkeling is volop aan de gang. Zo werkt BioNTech, de fabrikant achter het Pfizer-BioNTech covid-vaccin, aan een malariavaccin met behulp van dezelfde mRNA-technologie.

Er wordt ook gewerkt aan nieuwe geneesmiddelen om de ziekte te behandelen, en de WHO evalueert nieuwe manieren om de muggen te bestrijden die de ziekte verspreiden, zoals nieuwe soorten muskietennetten, genetische bestrijding en speciaal aas om de muggen aan te trekken en te doden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten