Bestaand groen niet meer vernietigen; buurtinitiatief wordt landelijke organisatie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Struikroven

‘Struikroven’, een uit de hand gelopen buurtinitiatief dat in 2017 is ontstaan in twee Eindhovense wijken, krijgt landelijke navolging. Het doel is om bestaand groen te behouden bij sloop, herinrichting of nieuwbouw. De bedenkster van het idee, de Eindhovense Bernice Kamphuis, kan het nog niet echt geloven. Er komt zelfs een landelijke Struikroven Academy. Het ‘hoofdkwartier’ blijft in Eindhoven.

De afgelopen jaren zijn steeds meer ‘Struikrooftochten’ gehouden, ook buiten Eindhoven. Naarmate het effect van de ‘Struikrooftochten’ steeds zichtbaarder werd, groeide de landelijke behoefte om bestaand groen te behouden bij sloop, herinrichting of nieuwbouw. Er is inmiddels een goed doordachte werkwijze ontwikkeld en er staat een eigenzinnige filosofie om bewoners te activeren op basis van de jarenlange ervaring in het opbouwwerk en duurzaamheid. Struikroven wordt steeds vaker ingezet door gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Daarom werd Struikroven vorig jaar een Eindhovense stichting en groeide de beweging in een rap tempo door.
De stichting zonder winstoogmerk is verantwoordelijk voor kennisdeling, doorontwikkeling en verspreiding van Struikroven door heel Nederland. Alle inkomsten worden geïnvesteerd in het behalen van haar missie: struikroven als vast onderdeel van elk sloop, nieuwbouw- of renovatieproces in Nederland.

‘Vanzelfsprekendheid om bestaand groen niet meer te vernietigen.’

Het streven is erop gericht dat Struikroven een vast onderdeel wordt van elk sloop- en renovatieproces in Nederland.’ Er moet een vanzelfsprekendheid komen om bestaand groen niet meer te vernietigen, zodat het kan worden hergebruikt ten gunste van de biodiversiteit en circulaire economie. We bouwen aan een community waar bedrijven, overheden en bewoners samenwerken om bestaand groen te behouden door te redden en te herplanten. In elke gemeente in Nederland worden Struikrovers opgeleid en ingezet om hieraan mee te bouwen’, aldus de stichting op haar website.

Bouwbedrijf Heijmans, woningbelegger en -verhuurder Vesteda, circulair oogster New Horizon Urban Mining, sociaal vastgoedbeheerder Gapph Vastgoedbeheer en Fonds NME hebben de handen ineen geslagen om Stichting Struikroven te helpen bij de realisatie van een Struikroven Academy. Met deze academy worden in heel Nederland lokale struikrovers opgeleid om samen met bewoners planten en struiken te redden als er in een buurt nieuwbouw- of renovatieprojecten worden uitgevoerd. Op deze manier ontstaat er een landelijk dekkend struikroversnetwerk.

“Lokale struikrovers: de grondtroepen van onze missie.”

“We zijn enorm blij met de investeringen van deze organisaties om onze opschaling mogelijk te maken’’, aldus initiatiefneemster van het eerste uur, Bernice Kamphuis.  “De lokale struikrovers, die binnenkort worden opgeleid, worden de grondtroepen van onze missie. Door lokale afdelingen te creëren, zijn de lijnen korter met lokale partijen en bewoners, waardoor we dichter en eerder bij het vuur zitten”.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten