De echo van Cor – Een verwenmomentje doet wonderen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een verwenmomentje doet wonderen

De extreem duurzame woning in de Helmondse wijk Brandevoort staat bij mij in de ‘achtertuin’. Het slimme huurhuis, dat studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in zes jaar hebben ontwikkeld, is voorzien van gestuurde ventilatie en van 104.000 liter water in een bassin onder het huis als warmte-opslag. Het staat in het gebied dat ‘de slimme wijk’ van Helmond wordt genoemd met nul-op-de-meter huizen en het is niet eens lelijk (ik kom er vaak langs, dus kan het beoordelen…). Ik heb wel mijn bedenkingen bij die enorme hoeveelheid water onder het huis. Immers, slapen op een waterader kan niet altijd positief uitpakken voor iedereen en de enorme constructie die je voor zo’n waterbassin nodig hebt…. Het wordt tijd voor iets slimmers in deze slimme wijk, maar… het huis dient wel op een goede manier het milieu!

Ook goed voor het milieu zijn de pakjesautomaten voor alle inwoners van Brugge op loopafstand (wordt dit jaar geregeld), zodat de bezorgers veel minder hoeven te rijden. En je kunt er ook pakjes mee versturen, hoe handig is dat! Een bijkomend voordeel is dat veel minder asociale bezorgers de weg blokkeren met hun busjes. Dubbel voordeel dus!

Goed nieuws is ook dat de groei van de hernieuwbare energie toeneemt en dan vooral wind- en zonne-energie. Mooi, maar het blijkt helaas nog niet voldoende om het tij te keren. Dus moeten we ons samen inspannen om een tandje bij te zetten. Gas erop dus! Alleen doet de oorlog (van die idioot Poetin) er natuurlijk ook weer geen goed aan …

Ander goed milieunieuws komt uit Deurne (vlakbij Helmond), waar Ebusco, bouwer van elektrische bussen, ook binnenvaartschepen van elektrische aandrijving wil voorzien. Schepen en zeker ook cruiseschepen zijn enorm vervuilend, dus dat is weer een stap in de goede richting! Maar of het op tijd is …? Ik heb (samen met mijn echtgenote) besloten om niet meer te cruisen op de oceanen of het moet elektrisch of /waterstof aangedreven zijn.

Dan een mooi bericht uit Indonesië, waar de langverwachte wet tegen seksueel geweld is goedgekeurd. Nu maar hopen dat het een wet wordt die ook nageleefd en gehandhaafd wordt, zeker in het conservatieve Indonesië. Maar het is weer een begin, dus niet te negatief Cor, want beter één wet in de hand dan tien in de lucht!

We blijven in de buurt en gaan door naar India waar Lieke weer met ons een verhaaltje deelt over haar inspiratievrouw Krishna. Daar werkt zij aan haar project Adara, een groei-leer-werkcentrum voor de lokale gemeenschap en internationale bezoekers. Met hart en ziel stort ze zich op dit project en wat ik uit haar verhalen opmaak is dat ze ook veel van de locals opsteekt. Dit keer gaat haar bijdrage over Krishna en je leert eruit dat je tevreden moet zijn met wat je hebt, mits dat uit onderdak, eten en drinken en een paar andere zaken bestaat. Wij zijn in Nederland te verwend (ik ook), dus beste mensen: denk daar maar eens goed over na, zeker als je de verwoestingen in Oekraïne op tv ziet!

Om door te gaan op het woord ‘locals’. Uit onderzoek (door Russen en Britten, toen ging dat nog…) blijkt dat tweetaligheid de hersenfunctie verbetert. Aandoeningen zoals dementie, alzheimer en Parkinson, worden daardoor uitgesteld en zeker als je een talenknobbel hebt. Goed Nieuws dus en zeker voor mijn kleinzoon, want die leert naast Nederlands, Spaans en Engels ook ‘Hellemonds’, dus die staat er zeker goed op als het onderzoek klopt.

We blijven in de medische hoek: kankerpatiënten kunnen binnenkort met een slimme pleister thuis gemonitord worden. 24 uur per dag en 7 dagen per week worden door het systeem gegevens, zoals hartslag en temperatuur, gemeten en gedeeld met artsen en thuiszorg en – indien nodig – kan er ook snel ingegrepen worden. Slim idee, bespaart kosten en je herstelt sneller in je eigen vertrouwde omgeving. Zou voor meer aandoeningen moeten kunnen, lijkt mij …

Dan tot slot, Imke Vogels uit Venhorst, ze maakt speciale chocolaatjes voor kankerpatiënten die door chemo aan smaakverlies lijden. Ze spreekt uit ervaring, want ze heeft in 2020 haar vader verloren aan die nare ziekte. Daardoor geïnspireerd maakte ze daar haar afstudeerproject van aan de HAS, de Hogere Agrarische School in Den Bosch (waar trouwens mijn nichtje les geeft). Het idee en initiatief van de 20-jarige Imke verdient naar mijn mening de Prijs van de Week! Super knap en ook hard nodig. Een verwenmomentje als je erg ziek ben doet wonderen en bevordert zeker het herstel!

Tot volgende week.
Denk aan Oekraïne en Goed Nieuws.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten