Rouw is liefde voor iemand van wie je het adres niet meer weet
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto gemeente Heusden

“Rouw is liefde van wie het adres is kwijtgeraakt. Het schrijven van brieven of het maken van een tekening aan een dierbare overledene kan helpen bij het rouwproces. Ook al is het adres ‘de hemel’, je kunt op deze manier toch je verhaal kwijt.”

Het zijn de gevoelens en gedachten van verlies- en rouwtherapeut Willemien Jobsen in Drunen (Noord-Brabant). Zij nam het initiatief voor de plaatsing van een brievenbus ‘naar de hemel’ op de algemene begraafplaats van Drunen, Vlijmen en Heusden. Hierin kunnen nabestaanden hun post kwijt die bedoeld is voor een overleden dierbare. De post wordt niet gelezen, maar wel zorgvuldig bewaard. Op Wereldlichtjesdag, de tweede zondag in december, worden de brieven, kaarten en tekeningen tijdens een bijeenkomst verbrand in een vuurkorf, zodat de woorden symbolisch toch bij degenen komen voor wie ze bedoeld zijn.

“Met woorden betekenis geven aan je verdriet.”

“Op deze manier”, vertelt ze, “kun je je rouw woorden geven in een brief of zichtbaar maken in een tekening en adresseren ‘naar de hemel.’ Zo kun je betekenis geven aan jouw verdriet.”
Ze nam voor de realisering van haar idee contact op met de beheerder van de begraafplaats in Drunen, Marco Muskens. Marco was direct enthousiast en stond open voor een gesprek. Hij zegde de medewerking van de gemeente toe. De gemeente heeft de brievenbussen en informatieborden geregeld en geplaatst. 
De begraafplaatsbeheerder stelt met nadruk dat iedereen van de brievenbus gebruik kan maken en zeker niet alleen bestemd is voor dierbaren op ‘zijn’ algemene begraafplaatsen. “Hemelpost is er voor iedereen die een overleden dierbare mist. Dat kan een opa of een oma zijn maar ook een huisdier”, zegt Willemien. Naast de brievenbussen op de begraafplaatsen in Vlijmen, Heusden en Drunen staan bordjes met tekst en uitleg.

“Rouw is een reactie op verlies.”

Willemien kreeg in haar leven meermalen te maken met verlies en rouw. “Toen ik 20 was overleden er in korte tijd meer jonge mensen die belangrijk voor mij waren. En in 2013 kreeg ik opnieuw te maken met verlies. Kort nadat mijn ouders uit elkaar waren gegaan, overleed mijn moeder na een zeer kort ziekbed. Deze gebeurtenissen hebben gezorgd voor een verandering bij mijzelf. Door het volgen van twee opleidingen in Neuro Linguïstisch Programmeren, leerde ik mijzelf kennen en ontdekte ik dat mijn hart ligt bij het coachen van mensen. Ik heb mijn hart gevolgd en een baan gevonden als hulpverlener. In mijn werk kwam ik in aanraking met mensen die in hun leven te maken kregen met verschillende verliezen. Ik wilde mij hier verder in verdiepen en dat heeft ervoor gezorgd dat ik de opleiding verlies-en rouwtherapie heb gevolgd. Naast mijn eigen praktijk werk ik op dit moment nog twee dagen als therapeut in een praktijk voor systeemtherapie en gezinscoaching.

Willemien: “In ons leven krijgen we allemaal, soms onverwacht, te maken met verlies. Rouw is een reactie op verlies. Hoe sterker de band met diegene of datgene wat je verloren bent, hoe intenser de rouw. Door rouw kun je het gevoel hebben dat je alle grip bent verloren. Rouwtherapie kan je helpen om de grip weer terug te krijgen.”

Brievenbussen voor ‘Post naar de hemel’ staan nog op heel weinig begraafplaatsen in Noord-Brabant. Bij Uitvaartbureau Fiddelaers in Heeze staat al enkele jaren een ‘hemelpost’-brievenbus in het eigen rouwcentrum. Volgens een medewerker van het bedrijf wordt daar nog steeds gebruik van gemaakt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten