Een meetfiets om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto NazcaSolutions

Een meetfiets om meetgegevens te verzamelen over een aantal broeikasgassen en geluidsoverlast. Naast sensoren is de fiets uitgerust met GPS: de gehele meting is van start tot finish voorzien van coördinaten. De wijk ’t Ven in het Eindhovense stadsdeel Strijp krijgt de landelijke primeur met de meetfiets.

Uitstoot van auto’s, bedrijven, houtkachels en landbouw zorgen voor schadelijke broeikasgassen, maar deze waaien vaak ver weg en slaan soms pas honderden kilometers later neer. Om een goed beeld te krijgen in de meetuitslagen van de broeikasgassen in een gemeente heeft het bedrijf NazcaSolutions in Breda en Houten een fiets ontwikkeld met geijkte sensoren en een onlineverbinding om de data direct te presenteren in het dashboard voor de gemeente en de inwoners.

De meetfiets wordt beschouwd als een laagdrempelige manier om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit door al fietsend de broeikasgasconcentraties te meten. Niet alleen broeikasgassen worden gemeten, ook zie je per locatie wat de fijnstofgehalten zijn en waar en wanneer er sprake is van geluidsoverlast. Afhankelijk van de meetuitslagen kan de gemeente op lange termijn een meetnet inrichten op de plaatsen waar de hoogste gehalten aan broeikasgassen zijn gemeten, zodat de luchtkwaliteit continu op het netvlies blijft.

Elk kwartier maken de vrijwilligers een rondje

De wijk ’t Ven in het stadsdeel Strijp in Eindhoven ligt net buiten de rondweg. ’t Ven bestrijkt een gebied van 88 hectare waarin ruim 4000 mensen wonen. De rondweg wordt door de bewoners aangewezen als de grote boosdoener van luchtverontreiniging. Daarom is het meten van de lucht hard nodig, vindt Gerard van Bakel van het Wijkoverleg. En hij heeft zijn zin gekregen. De gemeente stelt de meetfiets een maand ter beschikking aan de vrijwilligers van het Wijkoverleg. Zij gaan er elk kwartier een rondje door de wijk mee rijden.

De Eindhovense wethouder Rik Thijs van Groen Links stelde de meetfiets persoonlijk ter beschikking aan de vrijwilligers van het Wijkoverleg. En hij zegde daarbij toe dat de gemeente handhavend zal optreden naar de veroorzakers van de overlast als blijkt dat de uitkomsten van de fietsmetingen de geldende Europese normen overschrijden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten