Je telefoon in je zak regelt het in- en uitchecken in de bus
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto OV Magazine

Drempelloos in- en uitchecken, zonder een OV-chipkaart of betaalpas te hoeven gebruiken. Deze wens staat boven aan het wensenlijstje van reizigers. Dat bleek vorig jaar uit een onderzoek van het Nederlandse mobiliteitsbedrijf Transdev onder 4000 reizigers. Op de buslijnen 407 en 408 in Eindhoven gaat deze wens volgende maand in vervulling. Dan kunnen reizigers in- en uitchecken met hun mobiele telefoon op basis van locatiebepaling. Het principe heet ‘be in, be out’: de reiziger kan zijn reis zelf starten en beëindigen via de app en hoeft niet meer in- en uit te checken. Het is een primeur in Nederland.

Handig dat het niet nodig is de app eerst aan te zetten. Wie richting een bus loopt of bij een halte wacht, krijgt een melding op zijn telefoon. Als je bent ingestapt, ben je automatisch ingecheckt. Bij het uitstappen word je vanzelf weer uitgecheckt. In de app kun je precies de haltes zien die op jouw lijn bestaan en bij welke halte je staat te wachten. En er zit een stopknop op voor de chauffeur. Mobyyou, gekoppeld aan de app voor mobiel bankieren, laat ook de ritprijs zien. Overigens, de mogelijkheid om in- en uit te checken met de ov-chipkaart blijft gewoon bestaan.

Het experiment wordt de komende maanden uitgerold op de buslijnen 407 en 408, die Centraal Station Eindhoven verbinden met de High Tech Campus. Eindhoven is voor het internationaal opererende moederbedrijf Transdev ‘een logische proeftuin’, aldus CEO Manu Lageirse van Transdev, omdat het bij uitstek de plaats is waar innovaties plaatsvinden.
Volgens de CEO Manu zijn vervoerders altijd bezig met innovaties om reizigers nog beter van dienst kunnen zijn. “Binnen Transdev vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. We gaan samen kijken of ‘be in, be out’ in de toekomst in heel Nederland uitgerold kan worden. Zo wordt reizen met het openbaar vervoer steeds makkelijker.”

Gemakkelijker veilig betalen

Transdev ontwikkelde deze service samen met mobyyou, een Nederlands service- en betaalplatform. CEO-Jeroen Pietryga: ‘We beginnen in het openbaar vervoer, maar in algemene zin haalt mobyyou de kassa weg uit elke situatie, zowel off- als online. Daardoor hoef je bijvoorbeeld niet meer in een rij te staan, online een account aan te maken of, zoals nu in de bus, een pasje tegen een terminal aan te houden. Bovendien bepaal je zelf met wie je jouw persoonsgegevens wel of niet deelt. Zo wordt het dagelijks leven gemakkelijker en kun je overal veilig betalen.”

De provincie Noord-Brabant ondersteunt het initiatief van Transdev en mobyyou met een subsidie. Gedeputeerde Suzanne Otters-Bruinen: “’Be in, be out’ past goed bij het innovatieve en vooruitstrevende karakter van de provincie en de inspirerende samenwerking binnen Brainport Eindhoven. Het is dan ook mooi dat we deze primeur hebben en uitgerekend met de forenzen van de High Tech Campus kunnen testen.”

De komende maanden optimaliseren Transdev en mobyyou de ‘Be in, be out’ service op basis van feedback van reizigers en buschauffeurs. Naast in- en uitchecken is het al mogelijk om de stopknop in de bus te bedienen met de app. Op basis van de reacties wordt gekeken naar verdere mogelijkheden om reizigers nog beter van dienst te kunnen zijn.

Samenwerking

Sinds 2014 werken alle Nederlandse vervoerders en Translink in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) samen met onder meer overheden, consumentenorganisaties en banken, om te onderzoeken welke nieuwe betaalvormen in het ov mogelijk en nuttig zijn. Het innovatieprogramma OV Betalen is daarvoor in het leven geroepen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten