Tuintegels van afval?
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TU/e Dirk van Meer

Team CORE van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een nieuwe installatie ontwikkeld die afvalstromen als vliegas, slib en shredderresten omzet naar een kunstmatige vervanger van basalt. Basalt is een vulkanisch stollingsgesteente dat gevormd wordt door de stolling van lava. Basalt wordt met name uit China en Noorwegen geïmporteerd en doet onder meer dienst als ballast om de spoorbielzen van treinrails op hun plaats te houden of bij de productie van tuintegels. Het studententeam doet nu onderzoek naar de haalbaarheid van de installatie, CORE Magma genaamd. Dit onderzoek is mede mogelijk dankzij financiële steun van onder meer Spoorwegmaatschappij ProRail.

De installatie van CORE verhelpt in feite twee problemen: het geeft een nieuwe functie aan vliegas (een stroom die vrijkomt bij verbrandingsinstallaties zoals biomassa- en huisvuilcentrales), slib en shredder-resten. Deze afvalstoffen worden op dit moment gedumpt. Dit kan een probleem opleveren op de langere termijn op het gebied van gezondheid en opslag.
Daarnaast levert het proces een veilige, kunstmatige vervanger van basalt op, die kan worden gebruikt als alternatief voor de natuurlijke variant die in het buitenland wordt gewonnen en over grote afstanden wordt getransporteerd naar Nederland. Het transport per schip zorgt momenteel voor veel CO2-uitstoot. Ook de delving van basalt is een milieuvervuilend proces.

Mix van verschillende mineralen

Het produceren van een vervanger voor basalt is niet eenvoudig. Stromen zoals vliegas en slib zijn rijk aan mineralen zoals siliciumdioxide en calciumoxide. Deze kunnen in pure vorm gemixt worden tot een vervanger van basalt. De grote uitdaging voor CORE is dat de afvalstromen niet bestaan uit pure materialen, maar een uitgebreide mix van verschillende mineralen, metalen en plastics. Elke afvalstroom is daarnaast anders.
Daarom hebben de studenten modellen ontwikkeld die het product de juiste eigenschappen meegeven om als vervanger van basalt te kunnen fungeren. “Dat heeft deels te maken met de drukgevoeligheid, maar bijvoorbeeld ook met de hardheid en kristalstructuur. Die eigenschappen moeten goed zijn om het kunstmatige basalt te kunnen gebruiken. In het afval zitten bovendien zware metalen en gifstoffen die niet vrij mogen komen bij gebruik van het eindproduct, om schade aan mens en milieu te voorkomen”, verduidelijkt CORE-teamcaptain Tatum Simons.

Verschillende generaties

De financiering van de installatie is voor een groot deel afkomstig van ProRail en de TU/e. De rest van de financiering is beschikbaar gesteld door twee alumni van de TU/e: Jan van Gemert (voormalig CEO Gemco Casting) en Hans Fischer (voormalig CEO TATA Steel). “Dit soort projecten zijn een voorbeeld van hoe verschillende generaties TU/e-studenten samenwerken om de wereld te verbeteren”, aldus Simons.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten