Afval van mondmaskers maakt beton sterker
bron: IPS - Afbeelding van Dim Hou via Pixabay

De miljoenen wegwerpmaskers die tijdens de pandemie op de afvalberg zijn beland, wacht misschien wel een toekomst in de bouw. Ingenieurs hebben aangetoond dat de vezels gebruikt kunnen worden om beton sterker te maken. 

In het tijdschrift Materials Letters toont een onderzoeksteam aan dat een betonmengsel met gerecycleerd materiaal uit de maskers tot 47 procent sterker is dan doorsnee beton. 

In hun proof-of-concept ontwikkelden de onderzoekers een proces om maskervezels te fabriceren van 5 tot 30 millimeter lang, en die vervolgens toe te voegen aan beton. De vezels maken dat er minder snel scheurtjes ontstaan in het beton.

Klimaat

“De wegwerpmaskers kunnen een waardevol goed zijn als je ze op de juiste manier verwerkt”, zegt Xianming Shi, hoogleraar Civiele en Milieutechniek aan de Washington State University. 

Als beton sterker is, wil dat zeggen dat er minder van gebruikt moet worden, en dat is goed nieuws voor het klimaat. De productie van cement, de basis van beton, is een erg vervuilend proces. Cementproductie is goed voor maar liefst 8 procent van de totale menselijke CO2-uitstoot.

De wetenschappers vermoeden dat het proces ook geschikt kan zijn om andere polymeervezels te recycleren voor gebruik in beton, zoals bijvoorbeeld die uit afgedankte kleding.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten