Lieke in India – Koeienmestverf
auteur: Lieke Hulshof

Binnenkort is het tijd om de muren in huis te verven. Heerlijk! Als iets snel een fris verschil kan maken, is het wel een likje verf. Ik begin al te dromen van romige effen muren. Op de lokale markt is muurverf te koop, maar alleen het variant met veel chemicaliën. Het past niet echt bij de insteek van ons project. Ik klap de laptop open en scrol door Google. Al snel begin ik scheel te kijken van alle mogelijkheden. Emulsieverf, latexverf, krijtverf… Een bombardement van verven en tinten komt op me af. Het lijkt de Color Run wel. Mijn ogen flitsen overal langs, eerst gretig en daarna wat duizelig. Na grondig onderzoek weet ik alle theorie over pigmenten, verf maken van bloem en de do’s en de don’ts met kleiverf. Het is wat werk, maar het kan. Ik kijk nog even verder.

Mijn blote voeten rusten op het bed. Er zoemt een vlieg langs. De namiddagzon valt naar binnen terwijl ik verder klik. Er zijn verschillende websites die ecologische verf aanbieden. Die zijn meteen ook prijziger, natuurlijk. Er is een groeiend aantal bedrijven dat verantwoorde, lokale producten maakt in India: van natuurlijk gekleurde kleding tot biologische gezichtsmaskers en bamboe tandenborstels. Alles lijkt mogelijk. Er zitten natuurlijk ook genoeg valsspelers bij. Ook dat is mogelijk in India. Daarom moet je altijd nog even zelf uitzoeken of het écht zo ecologisch is als ze zeggen. Volgens onze lokale horticultuur ambtenaar is organic het ‘meest besproken en minst begrepen concept aller tijden’.

Ik klik Khadi Prakritik Paint aan. Het blijkt te zijn gemaakt met koeienmest. Het gebruik van koeienmest in Indiase huizenbouw is een eeuwenoude traditie. Ik ben benieuwd hoe dat destijds is gegaan. Dat iemand naar mest keek en dacht: wat als ik dit nou eens op mijn muur smeer? En dat ie vervolgens het hele dorp zover kreeg. Nog steeds wordt het in rurale gebieden gebruikt om muren en vloeren mee op te bouwen en in te smeren. Het werkt antibacterieel en isolerend. Ik hoorde laatst over iemand in Delhi die zijn kamer ermee heeft ingesmeerd. Hij moest wanhopig zijn geweest, dacht ik toen ik het hoorde. Een kamer met koeienmest wordt aanzienlijk koeler, en dat is fijn met temperaturen rond de veertig graden. Nu overweeg ik zelf deze verf te kopen. Het is ecologisch en goedkoop. Het steunt bovendien het inkomen van de lokale boer. Ja, het lijkt me een goede deal. Tevreden stop ik het in de shopping cart. Het komt in wit, maar je kunt je eigen pigmenten en zand eraan toevoegen voor kleur. Dan kan ik ernaast nog eens een muurtje bloemverf doen. Lekker experimenteren. Daar ontstaan de beste ideeën van, hoe gek ze eerst ook lijken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten