De echo van Cor – Een leenwinkel voor onnodige spullen, dat lijkt me wel wat
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een leenwinkel voor onnodige spullen, dat lijkt me wel wat

De cartoon van deze week – hij is er gelukkig weer – gaat over grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en België. In Gent zijn hierover afspraken gemaakt op het gebied van veiligheid en weerbaarheid, duurzaamheid en versterking van de al lang bestaande samenwerking. Prima zaak natuurlijk (kunnen sommige landen een voorbeeld aan nemen!) en zeker op de manier zoals in de cartoon wordt weergegeven, met wederzijds goedvinden dus! Als we op deze liefdevolle manier elkaar respecteren dan komt het allemaal dik in orde!

Gaan we verder met de samenwerking in de EU en wel op het gebied van giftige chemicaliën en beter nog het verbod erop. Daarop is samenwerking natuurlijk ook altijd prima, mits eenieder zich daaraan houdt!? Het verbaast me wel weer elke keer hoelang dat soort zaken duren voordat er een beslissing genomen is en erger nog, de tijd dat het daarna duurt voordat de wet daadwerkelijk in werking treedt. Als bedrijf zou je allang ter ziele zijn als je op deze manier (zelfs ook als huishouden) je zaakjes zou runnen …

Nog meer samenwerking en wel in Vlaanderen waar honderd bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en overheid met een engagementsverklaring samen van Vlaanderen een afvalvrije regio willen maken. Daar is niets mis mee, nu nog de praktijk, geen woorden maar daden, daar schort het in de praktijk nogal eens aan. Hopelijk is dat deze keer niet het geval en zijn we over “25 jaar“ echt zover. Ik hoop dat ik dat nog in goede gezondheid mag meemaken.

Dan tussendoor iets heel anders: een brievenbus bij de begraafplaats (in Drunen, Noord- Brabant). Wel een mooi idee, zodat je brieven of tekeningen kunt sturen aan je dierbare overledene(n) met het adres “Hemel “. Op deze manier kun je heel mooi je gedachten/ herinneringen verwoorden om je te steunen tijdens het rouwproces. Ik vind het een heel mooi initiatief, eenvoudig maar o zo waardevol. Nu nog een oplossing voor de mensen die gecremeerd zijn en waarvan de overblijfselen (as) zich niet op een begraafplaats bevinden.

Snel verder met een vrolijker onderwerp, de babytheek in Antwerpen waar babyspullen een tweede leven krijgen. Ouders kunnen daar tegen een gering tarief spullen lenen die ze maar kort nodig hebben voor hun kindertjes. Bijvoorbeeld speelgoed, stoeltjes of kleding. Goed idee en een mooie bijdrage aan de circulaire economie. Zou dat ook iets voor volwassenen zijn …?? Daar ga ik eens goed over nadenken…Hoe vaak koop je niet iets wat je nadien eigenlijk bijna nooit meer gebruikt!? Een leenwinkel dus voor onnodige spullen, dat lijkt me wel wat, die hoeven dus nooit meer gemaakt te worden ….

Blijven we in Antwerpen waar al 90 scholen subsidie krijgen om hun leerlingen gezonde voeding aan te bieden. Dat is veruit het beste idee van deze week! Gezond eten is de basis voor een gezond lichaam en dus bespaar je op lange termijn ziektekosten etc. etc. Men voelt zich beter en dat werkt positief uit in alles wat je doet. Dit gaan we dus in heel België en Nederland doen met de persoonlijke garantie van mij dat het op den duur beter (voor je gezondheid) en uiteindelijk goedkoper is!!!

Verder met positief nieuws uit Noord-Brabant en wel het struikroven’, en dit in positieve zin, wel te verstaan. Bestaand groen herplaatsen/herplanting bij sloop, nieuwbouw of herinrichting. Hoe eenvoudig kan het zijn (ik ging ervan uit dat dit al gebeurde) en nu gaat dit Eindhovense idee (van Bernice) landelijk ingevoerd worden (niet te lang over nadenken). Prima plan dus.

Maar er is meer in onze provincie: digitale apothekerszorg die informeert over het juiste gebruik van geneesmiddelen (raar woord, want genezen doe je vaak niet)!

Via een tekstbericht (mobieltje dus verplicht, de echte oudjes hebben dus een probleem als ze geen thuiszorg hebben) krijg je dagelijks de juiste en belangrijke info over de medicijnen (dat is een beter woord) die je slikt. Prima, alle beetjes helpen, maar nu nog zorgen dat je altijd hetzelfde merk (en verpakking) krijgt, want daardoor ontstaan dus de meeste problemen (vergissingen en bijwerkingen), super irritant!

Het blijkt dus ook dat Brabanders de meeste octrooiaanvragen doen van heel Nederland (51,4 %). Wat moet ik hierover als Brabander nog meer zeggen? Het klopt gewoon, het slimste volkje van Nederland woont er en dus ook in Helmond …

Door naar het buitenland en wel naar Kenia waar minder ontbossing is, omdat boeren hun gewassen in bosgebied mogen verbouwen. Klinkt apart, maar het klopt wel, meer bomen in combi met aardappelen en groenten, het schijnt te kunnen!? Als boer van origine heb ik mijn vraagtekens bij de haalbaarheid (en waarheid), bomen vragen zoveel vocht en licht dat het gewas (zie vorige regel) het onderspit gaat delven volgens mij. Ik ga op onderzoek!

Tot slot voor deze week meer goed nieuws uit Afrika en wel ’s werelds eerste malariavaccin dat al aan meer dan een miljoen kinderen in Ghana, Kenia en Malawi is gegeven. Tienduizenden levens worden hierdoor jaarlijks gered, fantastisch en bij nader inzien toch maar de 10 met de griffel voor de bedenkers van dit vaccin!

Het zullen wel Brabanders zijn …

Tot volgende week.

Steun Goed Nieuws en zeker niet Poetin.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten