Weer lekker eten voor mensen met kauw-, slik-, smaak- of eet(lust)problemen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gastronomie

Het bedrijf ‘Gastronologie’ in Bergen op Zoom is nog dit jaar in staat om vooral mensen in verzorgingshuizen die kampen met een slikprobleem (zogenaamde dysfagiepatiënten) een heerlijke maaltijd te bezorgen. Want CEO Peter Nieuwkerk heeft samen met SVH Meesterkok (*) Eugène Swalen uit Eindhoven uitgevonden dat voedsel en dan met name groenten ook met een 3D-printer kunnen worden gemaakt. Hun volgende stap is vlees en vis op deze wijze bereiden.

De bewoners van een zorginstelling hebben naast aandacht en goede zorg ook lekker eten nodig, vinden Peter en Eugène. Maar helaas maken dysfagie en andere aandoeningen ‘normaal’ eten vaak onmogelijk. Daarbij is het eten van onherkenbaar gemalen voedsel geen pretje. Met de 3D-foodlijn van Peter en Eugène krijgen deze mensen het beste voorgeschoteld, beloven ze. Verzorgingshuizen kunnen op deze wijze hun bewoners weer zin, trek en plezier in eten teruggeven. Daarmee verbetert hun kwaliteit van leven.

Gezondere eetlust, positievere eetbeleving

‘Gastronologie’ bundelt verfijnde gastronomie en innovatieve 3D-technologie tot bijzondere tot hoogwaardig probleemoplossend voedsel voor specifieke doelgroepen en behoeften. 3D-foodproducten zijn vers, zacht en smeuïg. Ze zien eruit als normaal eten: smakelijke, herkenbare vormen in plaats van ronde voedselbolletjes of vormloze prakjes. De 3D-foodvervaardiging laat patiënten zelfstandig en met plezíer eten. Zij kunnen, als ieder ander, weer deelnemen aan de normale, dagelijkse routine. Met het herwonnen gevoel ‘erbij te horen’. 3D-food wordt gezien als een doorbraak in eetbeleving voor mensen met kauw-, slik-, smaak- of eet(lust)problemen.

Je ziet en ruikt de groente ook op het bord

De broccoli, bloemkool en worteltjes in het laboratorium van het Bergse bedrijf zijn niet van echt te onderscheiden. Maar het bijzondere eraan is dat je ze met een lepel kunt eten. Daarvoor zijn ze eerst gekookt en daarna teruggeprint in de vorm van de betreffende groente.
Bij de techniek van 3D foodprinting blijft een broccoli een broccoli. Dus iemand met slikproblemen ziet en ruikt deze groente ook op het bord. Daarmee komt de eetbeleving weer terug. Er komt hier ook een belangrijk sociaal aspect om de hoek kijken, omdat  dysfagiepatiënten net zoals zijn of haar tafelgenoten iets lekkers op hun bord krijgen.

“Ik kreeg kippenvel toen ik de mensen zag reageren.”

Peter en Eugène hebben hun gerechten inmiddels een aantal keer uitgeprobeerd bij verschillende zorginstellingen. “Ik kreeg kippenvel toen ik de mensen zag reageren”, vertelt Peter in een programma van Omroep Brabant. “Ze zaten huilend aan tafel en vroegen mij wanneer we zouden kunnen beginnen met leveren”, vult Eugène aan.
Meesterkok Eugène kwam voor zijn werk een paar jaar geleden opnieuw in een zorginstelling. Tot zijn verbazing zag hij dat mensen nog steeds een pap opgediend kregen. “Toen ik Peter leerde kennen, besloten we samen om iets aan dit probleem te doen.”

Groentebroodjes in plaats van ‘n worstenbroodjes. “Die zijn wat gezonder.”

In november wil Gastronologie de maaltijden op grote schaal gaan aanbieden in zorginstellingen. Daarvoor wordt een productieprinter in gebruik genomen die 2400 kilo per dag kan maken. Zelfs het maken van worstenbroodjes behoren dan tot de mogelijkheden.
Peter: “Of mogen het ook groentebroodjes zijn? Die zijn wat gezonder.”

(*)
Een SVH Meesterkok is een kok die de meesterproef van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) succesvol heeft afgelegd. De SVH-meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die in de horeca in Nederland kan worden behaald.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten