De echo van Cor – Creativiteit is de basis voor positieve veranderingen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Creativiteit is de basis voor positieve veranderingen

De cartoon van de voorbije week refereert aan ‘post naar de hemel.’ Het blijft een fantastisch idee, brieven sturen naar overledenen als rouwverwerking. Alleen de postbode is er niet blij mee vanwege de afstand.… Ik vind het al heel mooi dat de locatie bekend is. Zou er dan toch meer zijn tussen hemel en aarde …?

Verder in de voorbije week heel veel goed nieuws over techniek en innovatie met als allereerste de 3D- geprinte schelpdierriffen om de mossel- en oesterriffen in de Waddenzee te herstellen. Ik zag het op tv en het is toch mooi dat het kan met riffen geprint van afbreekbaar plastic. Het moet niet gekker worden.

Dan voor de zoveelste keer naar Helmond waar op de Automotive Campus met behulp van subsidie getest gaat worden wat de maatschappelijke invloed is van alle slimme mobiliteitsinnovaties. En uiteraard worden daar ook de onderwijsinstellingen bij betrokken, zoals Summa Automotive (ook in Helmond) en Fontys. Onderzoek naar hoe we straks omgaan met bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. Zo stom nog niet, die Helmonders …

Blijven we in de buurt waar op de High Tech Campus Eindhoven Cosmicnode is gehuisvest. Dat bedrijf zorgt ervoor dat we in een keer 36.000 lampen kunnen bedienen op afstand. Energiebesparend voor kassen en andere bedrijvencomplexen. Weer slim. Ik heb dat ook op mijn bedrijf, waar ik weliswaar met een schakelaar alle lampen kan doven (geen 36.000).  Maar ja, ik woon ook in Mierlo-Hout (Helmond dus) …

Nog meer techniek: een tool waarmee je alle smarttoestellen in huis kunt bedienen inclusief domotica (op afstand bijvoorbeeld je alarm aanzetten of je gordijnen dicht doen). Dit in plaats van alle afzonderlijke apps van verschillende huishoudelijke apparaten (bijvoorbeeld je oven aanzetten voordat je thuis bent) of de verwarming een graadje hoger zetten. Ik vind mezelf best modern, maar het kan ook te gek worden; alles vanuit de luie stoel is ook niet goed voor het aantal stappen per dag en als zo’n apparaat uitvalt, wat dan …?
Sommige dingen waren vroeger misschien toch beter en zeker voor de ouderen onder ons. Denk maar eens aan de service van onze banken als je geen smartphone hebt en zeker nu het ‘geldmaat’ is, de helft van de tijd werkt het niet of er zitten geen centjes in!?

Maar verder met “Goed Nieuws “, contactloos in- en uitchecken met de bus in Eindhoven.  Dit kan met je telefoon in je zak en je hoeft er niets voor te doen, gewoon automatisch! Slim toch (wel een telefoon nodig), nooit meer vergeten uit te checken (of in). Echt handig en weer uit zuidoost-Noord-Brabant …

Ook nog uit Eindhoven een slimme meetfiets die de luchtkwaliteit (en geluidsoverlast) kan registreren, een fietsend laboratoriumpje dus. Grappig en ook functioneel! Kan overal komen en meet heel lokaal allerlei gegevens. Ik wil er wel een voor op ‘t Hout.

En ja, het moet niet gekker worden, ook uit Eindhoven (TU): tuintegels maken van afval (vliegas, slib en shredderresten, lijkt dan op lava) en is dan de vervanger van basalt. Dat wordt normaal geïmporteerd uit China en dat willen we natuurlijk niet meer vanwege o.m. de CO2-belasting (en de afhankelijkheid). Goed bezig daar in Eindhoven.

Blijven we bij het afval, want wat blijkt? Mondmaskers (gemalen) verwerkt in het beton maakt het beton 40% sterker, hoe bedenk je het …? Wie denkt er na over zoiets? Ik wil die man of vrouw wel eens ontmoeten. Maar ik hoop wel dat we die mondmaskers in de toekomst niet meer nodig hebben. Dan maar iets anders verzinnen dat beton sterker maakt!

Maar ook in het mooie België is er goed nieuws. In Mechelen zijn gratis gevelbanken en picknicktafels een groot succes! Met als doel het buurtgevoel te verbeteren. Dat is een tof idee. En waar ook nog eens aan is gedacht is dat ze rolstoel- en kinderwagenvriendelijk zijn. Twee vliegen in een klap dus. Ook zo gek nog niet van onze zuiderburen.

Blijven we in België en wel op Brussels Airport waar een ‘aanwervingscampagne’ (mooi Vlaams woord) is gestart om 1200 vacatures op te vullen. Mooi initiatief, maar het zal wel hetzelfde zijn als op Schiphol helaas! Goed gemotiveerde medewerkers hebben al een baan en zullen alleen verkassen als de arbeidsomstandigheden (en salaris) beter zijn dan waar ze nu werken. En uiteraard moet het werk zijn dat ook nog een beetje leuk is. Al met al zijn er te weinig mensen om alle vacatures in te vullen. We hebben het er al jaren over en nu wordt ‘iedereen’ toch verrast. Regeren is vooruitzien, volgens mij!!

Nog steeds in België en wel in Genk waar de creatieve hotspot C-Mine uitbreidt. 4,5 Miljoen euro extra voor meer tentoonstellingsruimte én meer ruimte voor kunstenaars om te wonen en te werken. Ik ken C-Mine niet, maar dit is in ieder geval ‘Goed Nieuws’ voor creatieve geesten en die zullen we hard nodig hebben de komende decennia. Creativiteit is naar mijn mening de basis voor positieve veranderingen.

Snel door naar een ander continent en wel naar Zimbabwe waar vrouwelijke rangers stropers bestrijden en tevens de armoede! Want voor vrouwen is in Zimbabwe een fatsoenlijk inkomen geen garantie (op wel meer plaatsen niet helaas) en door zich aan te sluiten bij de vrouwelijke ‘rangers eenheid’ zijn flora en fauna geholpen én zijn de ‘wonder women’ gegarandeerd van een fatsoenlijk inkomen (3 tot 10 keer meer dan normaal). Dat mag met recht Goed Nieuws heten …

Meteen door naar Amerika waar de natuur beschermd wordt door Biden (wel bekend). Per presidentieel decreet worden de Amerikaanse oerbossen extra beschermd al zou het volgens sommigen nog niet ver genoeg gaan om de klimaatveranderingen tegen te gaan.
Alle beetjes helpen, zal ik maar zeggen. Ik ben wel een beetje Biden-fan (we bellen wel eens …) en nu maar hopen dat Trump niet terugkeert!
Wel effe nog iets over de eventuele nieuwe abortuswet daar. Dat gaan we dus niet doen. Vrouwen hebben zelf het recht daarover te beslissen! Dus – indien nodig – ook daar een presidentieel besluit! En snel!

Tot slot reizen we door naar India waar Lieke experimenteert met koemest als verf. Het klinkt niet geweldig, maar in de praktijk blijken er veel positieve kanten aan te zitten. Het werkt antibacterieel en isolerend, de ‘geverfde kamer’ is koeler (wel nodig op dit moment in India) en je kunt zelf de kleuren maken door het toevoegen van bijvoorbeeld zand of je eigen pigment. Het is even omschakelen, maar de voordelen zijn groter dan de nadelen. Gewoon doen dus (ik ga eerst wel in overleg met mijn echtgenote).

Geniet van het mooie weer (het is wel veel te droog voor de boeren).

Denk aan Goed Nieuws (is niet duur) en aan Oekraïne.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten