Wedstrijd tussen 17 luchtvaartmaatschappijen om verduurzaming te versnellen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto KLM

Het voorbije weekeinde zijn twee bijzondere KLM-vluchten vanaf Schiphol vertrokken. Op de KL0675 naar Edmonton en KL1713 naar Porto zijn zoveel mogelijk duurzaamheidsinitiatieven toegepast. Deze reguliere lijndienstvluchten zijn onderdeel van The Sustainable Flight Challenge, die is bedacht door KLM-medewerkers en wordt georganiseerd door de alliantie SkyTeam. Er nemen 17 luchtvaartmaatschappijen aan deel. Doel is om te leren van elkaars ervaringen op het gebied van verduurzaming en daarmee de verduurzaming van de luchtvaart te versnellen.

De belangrijkste manieren waarop op dit moment reductie van CO2-uitstoot kunnen worden bereikt, is door vlootvernieuwing en het gebruik van speciale brandstof, Sustainable Aviation Fuel (SAF) genoemd. De speciale vluchten van KLM en KLM Cityhopper naar Edmonton en Porto worden uitgevoerd met de Boeing 787-10 en de Embraer 190, die tot de zuinigste vliegtuigen uit de vloot behoren; ze hebben 39% SAF in de brandstoftanks. Daarnaast zijn er nieuwe gewichtsbesparingen aan boord doorgevoerd, onder meer door Business Class-passagiers van tevoren hun maaltijden te laten bestellen en door met een AI-model de waterbehoefte te voorspellen, zodat er precies genoeg wordt meegenomen. Passagiers zijn uiteraard door KLM geïnformeerd dat zij op een bijzondere vlucht zitten.

50 Bestaande en nieuwe initiatieven toegepast

In de cockpit is in samenwerking met de luchtverkeersleidingen de ideale vliegroute uitgestippeld, zonder de omwegen waar vluchten normaliter mee te maken krijgen. Bij de belading is de ligging van het zwaartepunt geoptimaliseerd, wat de aerodynamica helpt en in potentie 1,5 tot 2% brandstof bespaart. De vracht in het ruim staat op lichtere pallets en is afgedekt met lichtere netten. Ook zijn de aanvoerende transportbedrijven bijvoorbeeld gevraagd om elektrisch of op biodiesel te rijden. In totaal zijn er zo’n 50 bestaande en nieuwe initiatieven toegepast op de twee vluchten, waar alle divisies van KLM én partners zoals Edmonton Airport, Schiphol, LVNL en General Electric bij betrokken zijn. Van de nieuwe initiatieven wordt gekeken wat de impact is en of deze op korte termijn kunnen worden geïmplementeerd.

Het gaat niet meer over afstanden overbruggen, maar over verduurzamen

Het idee van The Sustainable Flight Challenge is afkomstig van een groepje enthousiaste KLM-medewerkers. Zij werden geïnspireerd door de historische London-Melbourne race in 1934, die erop was gericht om de wereld te ontsluiten en zo mensen met elkaar te verbinden. De uitdagingen waar de luchtvaart zich vandaag de dag voor ziet gesteld, gaan niet meer over het overbruggen van afstanden, maar over verduurzamen. Vandaar de concrete uitdaging om een reguliere, commerciële lijnvlucht zo duurzaam mogelijk uit te voeren in de vorm van The Sustainable Flight Challenge.

De kennis met elkaar delen

De prestaties van de deelnemende luchtvaartmaatschappijen worden beoordeeld door een externe auditor. Een zeskoppige jury, onder leiding van oud-premier Jan Peter Balkenende, bepaalt in verschillende categorieën (impact, innovatie, schaalbaarheid en samenwerking) welke luchtvaartmaatschappij de beste prestatie heeft geleverd. De uitslag wordt eind juni bekendgemaakt. De kennis die uit The Sustainable Flight Challenge voortkomt, wordt binnen de deelnemende SkyTeam-partners met elkaar gedeeld.

“Even vergeten dat we concurrenten zijn. Iedereen wint.”

“Duurzaamheid is geen spelletje”, zeggen ze bij KLM, “maar een spelelement helpt wel de grenzen verleggen en stimuleert de creativiteit. Deze duurzaamheidswedstrijd gaat natuurlijk niet echt om de prijzen. Het gaat erom dat we de koppen bij elkaar steken, onze verantwoordelijkheid nemen en tot nieuwe ideeën en oplossingen komen. Iedereen wint. Als leden van SkyTeam werken we samen op het gebied van veiligheid, dus ook op het gebied van duurzaamheid. Met deze uitdaging willen we het bedenken van innovatieve oplossingen voor duurzaam vliegen sneller laten gaan. Zodat een hereniging met dierbaren aan de andere kant van de wereld of zakendoen in alle uithoeken van Europa ook in de toekomst mogelijk blijft. Op een duurzame manier. De uitdaging is om even te vergeten dat we concurrenten zijn en om samen te werken als het gaat om duurzaamheid. Samen kunnen we de luchtvaartindustrie inspireren en veranderen. Samen kunnen we verduurzaming versnellen en onze ambitieuze klimaatdoelen bereiken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten