Elektronisch afval verminderen door de invoering van universele oplader
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto EU

Het Europees Parlement (EP) heeft groen licht gegeven aan een wet voor de ontwikkeling van een universele oplaadstandaard voor mobiele telefoons en andere kleine elektronische apparaten, zoals tablets, e-readers en slimme camera’s. Naast smartphones gaat het ook om koptelefoons, draagbare speakers en consoles voor videogames. Daarmee wordt een einde gemaakt aan de productie van tonnen onnodig elektronisch afval. Verschillende opladers voor verschillende apparaten is bovendien vervelend voor de consument. USB type-C zou de universele oplaadstandaard moeten worden. Initiatiefnemer van de wet is de Nederlander Toine Manders die in het Noord-Brabantse Asten woont.

Om gelijke tred te houden met nieuwere technologieën, stellen de EP-leden voor dat de Commissie tot het einde van 2026 afwacht om de draadloze oplaadoplossingen te harmoniseren en om de meest geschikte technologieën of relevante normen in de wetgeving op te nemen.
De nieuwe wet ‘ontkoppelt’ apparaten van opladers, waardoor consumenten de optie krijgen om een nieuw apparaat met of zonder oplader te kopen. De Europarlementariërs willen een duidelijke vermelding of een oplader wordt meegeleverd.

Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom

Elektronisch afval ofwel e-afval is de snelst groeiende afvalstroom in de EU en minder dan 40% ervan wordt gerecycleerd.  Het afval dat elektronische apparaten en elektrische apparatuur – van wasmachines en stofzuigers tot smartphones en computers -, genereert is een obstakel geworden voor de inspanningen van de EU om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Met ’elektronisch en elektrisch afval’ worden verschillende producten bedoeld die na gebruik worden weggegooid. Grote huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en elektrische fornuizen, worden het meest ingezameld. Meer dan de helft van al het ingezamelde e-afval bestaat uit dit soort apparaten. Op de tweede plaats staan IT- en telecommunicatieapparatuur (laptops, printers), consumentenelektronica en fotovoltaïsche panelen (videocamera’s, tl-buizen) en kleine huishoudelijke apparaten (stofzuigers, broodroosters). Alle andere categorieën, zoals elektrisch gereedschap en medische apparatuur, zijn samen goed voor slechts 7,2% van al het ingezamelde e-afval. De EU-maatregel moet de hoeveelheid elektronisch afval elk jaar met 11.000 tot 13.000 ton verminderen en de consument geld besparen.

Onderhandelingen kunnen nu beginnen

Het Europees Parlement dringt al meer dan 10 jaar aan op een universele oplader voor draagbare apparaten. Hoewel sommige bedrijven vrijwillige initiatieven hebben geïntroduceerd om het aantal soorten opladers te verminderen, waren deze onvoldoende om de EU-doelstellingen over de vermindering van elektronisch afval te behalen. De Europese Commissie heeft in september 2021 een voorstel over de gemeenschappelijke lader ingediend. Nu het Parlement zijn standpunt heeft ingenomen, kunnen onderhandelingen met de EU-landen beginnen over de definitieve vorm van de regels.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten