Muziekfans geven meer om het klimaat
bron: IPS - Afbeelding van Brandon Bolender via Pixabay

Muziekfans zitten meer in met de klimaatcrisis dan wie niet van muziek houdt, blijkt uit Brits onderzoek. Ze zijn ook sneller bereid hun gedrag te veranderen.

Onderzoek van de Universiteit van Glasgow ondervroeg 2184 Britse volwassenen over hun voorkeuren op het vlak van muziek, hun koopgedrag en hun houding in milieukwesties zoals de klimaatverandering.

Daaruit bleek dat 82 procent van de zelfverklaarde muziekfans zich zorgen maakt over de klimaatcrisis, vergeleken met 72 procent van de mensen die muziek minder belangrijk vinden. De muziekfans vinden de klimaatverandering gemiddeld ook belangrijker: 54 procent vindt “het aanpakken van klimaatverandering een topprioriteit nu, boven andere problemen”. Bij de andere respondenten is dat maar 47 procent.

“De resultaten van dit onderwerp zijn veelbelovend omdat ze een duidelijk verband tonen tussen geëngageerde muziekfans, toegenomen bezorgdheid over klimaatverandering en verlangen naar actie”, zegt onderzoeker Matt Brennan. “Muziekcultuur speelt al lang een sleutelrol in sociale bewegingen, en uit deze resultaten blijkt dat die link vandaag de dag nog steeds springlevend is als het gaat om de strijd tegen de klimaatverandering.”

Rol van de muziekindustrie

Volgens de wetenschappers zijn de resultaten ook een krachtig signaal naar de industrie zelf – platenlabels, concertpromotors, streamingplatforms en artiesten – dat er nood is aan klimaatinitiatieven. “Het is een kans voor de muzieksector om een ​​prominentere rol te spelen in het versnellen van een rechtvaardige en groene transitie”, zegt Brennan.

Uit de peiling blijkt tot slot dat veel muziekfans bereid zijn hun aankoopgewoonten te veranderen. Mensen die geld uitgeven aan fysieke producten zoals platen zijn bereid meer uit te geven aan duurzamere producten, terwijl bezoekers van live-evenementen bereid zijn meer geld neer te leggen als die evenementen duurzamer worden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten