Basisschoolkinderen laten ontdekken hoe ze slimmer met kraanwater kunnen omgaan
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Brabant water

Drinkwaterbedrijf Brabant Water en het provinciebestuur van Noord-Brabant willen dat kinderen op de basisschool al leren hoe ze met water moeten omgaan. Daarvoor is een pilot ontwikkeld. De leerlingen gaan zes weken aan de slag met verschillende educatieve thema’s rond het besparen van water. Het doel van deze ‘Challenge Waterbesparing’ is dat leerlingen  ontdekken hoe ze slimmer kunnen omgaan met kraanwater en dit vervolgens, zowel thuis als in de klas, gaan toepassen.

‘Brabant Water’ is het klimaatneutrale drinkwaterbedrijf dat aan 2,5 miljoen inwoners en bedrijven in Noord-Brabant drinkwater levert. De Dirk Hezius-school in Heeze (bij Eindhoven) is de eerste deelnemer aan de ‘Slimmer met water-weken.’Tijdens de ‘Challenge Waterbesparing’ krijgen ze les over zes verschillende thema’s:

  • de oorsprong van kraanwater
  • slim omgaan met water
  • bescherm de bron
  • kraanwater in de wereld
  • water is gezond
  • de toekomst van water

Voldoende water voor nu en later

Naast het vergroten van kennis gaan de leerlingen ook aan de slag met hun eigen watergebruik in het dagelijks leven, zoals bij het douchen, tandenpoetsen of in de tuin. Gedeputeerde Hagar Roijackers van de provincie: “Water is belangrijk voor mens en natuur. Inwoners van Brabant kunnen zelf veel doen om voldoende water te behouden, voor zichzelf en voor de volgende generaties. Dat onze scholieren hier actief aan meewerken en al jong leren hoe belangrijk water is, is dan ook fantastisch.”

Over de noodzaak van slim en bewust omgaan met water is Rob van Dongen, algemeen directeur van ‘Brabant Water’ klip en klaar: “Generaties lang hoefden we niet na te denken over ons drinkwater, want er was altijd genoeg en schoon grondwater. Maar nu breekt een tijdperk aan waarin we in Brabant bewust en zuinig moeten omgaan met ons drinkwater. In de landbouw, in de industrie maar ook zeker thuis.”
Het is zeker niet de eerste of de laatste keer dat het drinkwaterbedrijf samenwerking zoekt om Brabanders bewuster te maken over het omgaan met water. Directeur Van Dongen: “Slim en zuinig met ons drinkwater omgaan wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker. Brabant Water zet zich voortdurend in om die boodschap over te brengen. Deze lessen zijn een prachtige aanvulling daarop.”

Gratis praktische materialen en educatieve opdrachten

Voor de ‘Slimmer met water-weken’ zijn gratis praktische materialen en educatieve opdrachten ontwikkeld, die leerlingen van groep 6, 7 en 8 op een leuke en interactieve manier laten zien dat kraanwater niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Na afloop van de ‘Challenge Waterbesparing’ weten leerlingen hoeveel water ze gebruiken en hoe ze nog slimmer kunnen omgaan met (kraan)water.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten