Lichtpuntje voor het klimaat? Groener Noordpoolgebied lijkt meer CO2 op te slaan
bron: IPS - Afbeelding van Einar Storsul via Pixabay

Door de opwarming van de aarde lijkt er in het Noordpoolgebied meer veenvegetatie te groeien. Dat is mogelijk een lichtpuntje voor het klimaat, want turf en veengebieden zijn bij de beste opslagplaatsen voor CO2.

In 2018 deed een internationaal team wetenschappers onderzoek op drie locaties nabij de Isfjorden-fjord in Spitsbergen, dat deel uitmaakt van Noorwegen. In de verschillende bodemmonsters was telkens hetzelfde fenomeen te zien: minerale grond bedekt met een dun laagje organisch materiaal. Met andere woorden: een laagje dat koolstof bevatte die uit de atmosfeer was gehaald.

Het team, onder leiding van onderzoeker Minna Väliranta van de Universiteit van Helsinki, bedacht er de naam “proto-turf” voor. “Het is nog geen turf in de eigenlijke zin van het woord, maar je zou kunnen zeggen dat het het startpunt vormt voor de ontwikkeling van een veengebied”, zegt Väliranta.

Arctic greening

De ontdekking levert extra bewijs voor ‘arctic greening’, een fenomeen waarmee wordt aangeduid dat struikgroei en veengebied zich verder uitbreidt richting de Noordpool, een gebied waar voorheen niets kon groeien. Dit zou volgens de wetenschappers een gevolg zijn van de opwarming van de aarde.

Maar in dit geval blijkt het ook een voordeel. “Als het proces dat proto-turf genereert zich uitbreidt, kan dat onverwacht een opslagplaats voor CO2 worden”, zegt Väliranta. “Zo’n reservoir is nu nog niet meegenomen in de modellen over ecosystemen, omdat er traditioneel werd aangenomen dat er zich geen nieuwe veengebieden zouden vormen.”  

“We zouden kunnen stellen dat de ontdekking van nieuwe CO2-opslagplaatsen een extra component in het spel brengt waarmee rekening moet worden gehouden in modellen om het functioneren van ecosystemen in een opwarmend klimaat beter te voorspellen”, concludeert ze.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten