Docenten die studenten kunnen inspireren en enthousiasmeren in de spotlight
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto TU/e Rein Wieringa

Reinoud Lavrijsen, universitair hoofddocent bij de opleiding Applied Physics aan de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e), is door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2022. Het ISO is de grootste landelijke studentenorganisatie van Nederland die de algemene belangen behartigt van ruim 800.000 studenten aan universiteiten en hogescholen. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd om goed docentschap te vieren. Dit was de achtste keer. Naast de eervolle titel ontvangt de winnaar een beurs van 25.000 euro, te besteden aan onderwijsinnovatie.

ISO-voorzitter Lisanne de Roos: “Docenten staan niet altijd in de spotlight, maar goede docenten zijn cruciaal voor het onderwijs en de studenten. Tijdens deze verkiezing worden deze docenten in het zonnetje gezet en is er aandacht voor docenten die studenten kunnen inspireren en enthousiasmeren. Reinoud Lavrijsen is daar een uitstekend voorbeeld van”.

Aan de verkiezing gaat een lang selectieproces vooraf waarbij elke hogeschool en universiteit een docent kan aandragen. Uit deze docenten kiest de vijfkoppige jury vier finalisten die samen de strijd aangaan om de eretitel. De andere finalisten waren Astrid Timman-Jacobse (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Ayokunu Adedokun (Universiteit Leiden) en Renske de Beijer (Hogeschool Inholland). Ieder van hen heeft tijdens de verkiezing een mini-college gegeven waarin zij hun passie voor het onderwijs en hun vaardigheden toonden.

Heldere communicatie, interactie en humor op het juiste moment

De jury prijst de Eindhovense docent om zijn heldere communicatie richting de student, interactie en humor op het juiste moment en een passende vertaalslag tussen vakinhoudelijke informatie en de belevingswereld van de student. Ook probeert hij een brug te slaan tussen het onderwijs op het hbo en het wo. “Hij laat zien hoe fantastisch goed onze docenten in het hoger onderwijs zijn.”  
Winnaar Reinoud Lavrijsen: “Ik ben ontzettend blij dat ik verkozen ben tot vakidioot! Ik denk dat ik Docent van het Jaar 2022 geworden ben door verschillende leerstijlen te faciliteren en de studenten daarmee te laten experimenteren. Door de studenten dan vaak uit te nodigen om daarover met mij als toegankelijke (niet perfecte) docent kritisch over te sparren veranderen mijn vakken continu naar de beste leerweg voor de studenten. Tegelijkertijd leid ik daarmee kritisch-denkende en zelfverzekerde studenten op die we zo hard nodig hebben!”.

Netwerk van onderwijsvernieuwers in het hoger onderwijs

Naast een eretitel, een fysieke bokaal én de onderwijsbeurs van 25.000 euro, krijgt de Docent van het Jaar ook een jaar lang een erezetel in het bestuur van het Comeniusnetwerk; een netwerk van onderwijsvernieuwers in het hoger onderwijs. Daarnaast wordt Lavrijsen, samen met de andere drie finalisten, lid van het Comeniusnetwerk. In dit netwerk komen winnaars van Comeniusbeurzen en gemotiveerde onderwijsvernieuwers samen om ervaringen en kennis over onderwijs(vernieuwing) te delen. Het netwerk is de spreekbuis van docenten die bezig zijn met onderwijsvernieuwing en spreekt regelmatig met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf.
De minister: “Het is heel erg belangrijk dat onze goede docenten in het zonnetje worden gezet. Ik vind onze docenten de helden van het onderwijs; we hebben ze heel hard nodig. Ik hoop dat alle docenten, maar in het bijzonder de winnaar, doorgaan met het mooie werk dat ze leveren en dat ze de vlam voor het doceren doorgeven aan de volgende generatie”.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten