“De welvaart van morgen, begint vandaag.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Brabant Brand Box

Een investering van 5 miljard euro en daarnaast een reservering van 1,3 miljard euro voor in totaal 28 projecten moeten zorgen voor duurzame economische groei in Nederland. Het kabinet investeert met dit geld uit het Nationaal Groeifonds onder meer in de digitalisering van het hoger onderwijs en Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO), groene waterstofprojecten en de verbetering van de preklinische fase van kankeronderzoek. Hiermee neemt het kabinet het advies van de onafhankelijke adviescommissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem volledig over. De 28 projecten worden gemiddeld voor 50% uit het Nationaal Groeifonds gefinancierd en voor de andere helft door publieke en private partijen. Dat betekent dat de totale investeringen voor deze tweede ‘fondsronde’ de komende jaren meer dan 12 miljard euro kunnen bedragen.

Minister Adriaansens van Economische Zaken: “Onze huidige welvaart en de grote overheidsuitgaven van nu waren niet mogelijk geweest zonder investeringen uit het verleden. Ik wil dat we ook in de toekomst kunnen blijven investeren in de samenleving. Om dat te betalen hebben we economische groei nodig. Het Nationaal Groeifonds maakt die duurzame groei mogelijk: de welvaart van morgen, begint vandaag.”
Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de commissie die het kabinet over deze tweede investeringsronde heeft geadviseerd: “We hebben een mooi gevarieerd pakket aan voorstellen. Zowel groots en met lef (Einstein Telescope) als kleine projecten met veel impact bijvoorbeeld CROP-XR, voor het snel en efficiënt ontwikkelen van klimaatresistente gewassen. De commissie vindt het ook wezenlijk dat er wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van onderwijs en Leven Lang Ontwikkelen. Want we hebben meer vakmensen nodig om te zorgen dat projecten uitgevoerd worden. Een mooie wisselwerking van de investeringen.”

Duurzaam verdienvermogen versterken

Het Nationaal Groeifonds is in 2020 gestart met als doel om het duurzaam verdienvermogen van Nederland te versterken. Het fonds investeert samen met initiatiefnemers in projecten die zorgen voor duurzame economische groei op langere termijn. Economische groei geeft ruimte om te blijven investeren in bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs en maatregelen tegen klimaatverandering. Ook zorgt groei voor meer inkomen, zodat we ook in de toekomst onze welvaart behouden.
Het Nationaal Groeifonds heeft bij de start 20 miljard euro beschikbaar gekregen voor investeringen in kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling & innovatie.

In deze tweede investeringsronde vanuit het Nationaal Groeifonds hebben diverse ministeries in samenwerking met publieke en private partijen investeringsvoorstellen ingediend bij het fonds. Het kabinet wil dat in de derde ronde bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, overheden, maatschappelijke organisaties en andere partijen ook rechtstreeks hun investeringsvoorstellen kunnen indienen bij het Nationaal Groeifonds en wel via een subsidieregeling.

‘Kassa voor de high tech-regio’

De regionale redactie van het Eindhovens Dagblad heeft becijferd dat uit deze tweede investeringsronde zeker zo’n 800 miljoen euro naar bedrijven in en rond Eindhoven gaan. Want, schrijft de krant, de doelen waaraan het Nationaal Groeifonds de gelden heeft toegekend, zijn allemaal ontwikkelingen waar bedrijven in en rond Eindhoven aan werken. “Zij kunnen de komende zes tot acht jaar naar schatting zeker zo’n 800 miljoen euro tegemoet zien.” De krant heeft verder uitgerekend dat deze “grote zak geld van de overheid’ een werkgelegenheidsimpuls is voor zo’n 7500 mensen in de regio zuidoost-Noord-Brabant. ‘Kassa voor de hightech-regio’ jubelt de krant.

Over deze 28 projecten verdeelt het kabinet de investeringen uit het Nationaal Groeifonds over geheel Nederland:

 • Zelfdenkende Moleculaire Systemen (o.a. Nijmegen, Eindhoven)
 • Duurzame MaterialenNL (landelijk)
 • Einstein-telescoop (Zuid-Limburg)
 • NextGenHighTech (landelijk)
 • PhotonDelta (Eindhoven)
 • Cellulaire Agricultuur (landelijk)
 • Crop-XR (o.a. Amsterdam, Delft, Utrecht, Wageningen)
 • Groeiplan Watertechnologie (Oost-Nederland)
 • NL2120 (landelijk)
 • Werklandschappen van de toekomst (landelijk)
 • Biotech Booster (landelijk)
 • Oncode-Pact (landelijk)
 • PharmaNL (o.a. Groningen, Leiden, Oss)
 • Toekomstbestendige Leefomgeving (landelijk)
 • Groenvermogen II (landelijk)
 • Nieuwe Warmte Nu! (landelijk)
 • Digitaal Ecosysteem Mobiliteit en Smart City (landelijk)
 • Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) (landelijk)
 • Luchtvaart in Transitie (landelijk)
 • Zero Emission Services (ZES) (landelijk)
 • Publiek-Private Samenwerking beroepsonderwijs (landelijk)

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten