De echo van Cor – Toch maar eens nadenken om naar België te verhuizen??
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Goed Nieuws begint deze week in Japan, daar horen we normaal niet zoveel van, maar dat wil niet zeggen dat al het goede nieuws daar vandaan ons ook bereikt!? We zijn vaak iets lokaler bezig, zeker ook vanwege de herkenbaarheid. Verder nu met Japan en de waterdichte coating voor papier die daar ontwikkeld is, Choetsu, volledig biologisch afbreekbaar en het maakt papier waterdicht en extra stevig. Bovendien geeft het extra vuil -en bacterieafstotende eigenschappen! Dat mag met recht “Goed Nieuws” genoemd worden, misschien wel dé oplossing voor onze plastic afvalberg, want ga maar eens na wat er zo allemaal in plastic verpakt zit! En gaan winkelen met glazen potten vind ik niet echt de oplossing, alleen al uit hygiënisch oogpunt. Hier ben ik dus superblij mee, vooruit aan de slag met dat spul!!

Blijven we in Japan, en wel naar de Universiteit van Osaka, daar heeft men ontdekt dat zelfs na je 80ste een gezondere levensstijl aanmeten je leven met verschillende jaren kan verlengen. Minder alcohol (ik heb vanavond een etentje…), niet roken,gezond gewicht, fruit en vis eten zijn de ingrediënten voor een langer en gezonder leven. Zeker in deze tijd van vergrijzing en dus chronische ziektes die hard toeslaan, zijn dit dus zaken waar we allemaal rekening mee zouden moeten houden. De verleidingen zijn groot en het vereist dus een stevige ruggengraat om daar rekening mee te houden, maar onontkoombaar als we aan de zorgvraag willen blijven voldoen qua personeel en kosten. Goed Nieuws dus met een opdracht die niet gemakkelijk is maar wel onvermijdelijk!!

Meteen door naar Eindhoven waar Reinoud Lavrijsen, hoofddocent aan de TU/E, uitgeroepen is tot Docent van het jaar 2022. Kijk dat is nog eens wat, gekozen door je eigen studenten, dan is het in ieder geval een terechte prijs! Zijn meest geprezen kwaliteiten: heldere communicatie, interactie en humor! Op deze manier zouden meer mensen (ook politici) dat moeten doen, zou veel misverstanden, ergernis en haatmails voorkomen (samen met het niet meer anoniem berichten kunnen sturen).

Wat nog meer in Eindhoven: bewoners adopteren hun straat en houden daarmee hun omgeving schoon en groen. Een geweldig initiatief, iets wat er verzorgd uit ziet, nodigt ook uit om dat zo te houden. Je kunt niet alles op de overheid afschuiven/overlaten, samen bereik je meer en vele handen maken licht werk (om nog eens een spreekwoord er in te gooien) en wie goed doet, goed ontmoet. Verzorgingsstaat wil niet zeggen dat je zelf ook niet bepaalde verplichtingen hebt, “niet alleen maar halen, soms ook iets brengen” dus. Een initiatief dat hopelijk landelijk (voor zover mogelijk) ingevoerd gaat worden.

En dan? Een lichtpuntje voor het klimaat: groener Noordpoolgebied lijkt meer CO2 op te slaan. Nu weet ik niet of dat opweegt tegen de smeltende ijskappen, mijn gevoel zegt van niet en ik las ergens deze week dat na 2100 Nederland (en België dus ook wel voor een groot deel) onbewoonbaar geworden zal zijn door de stijging van de zeespiegel, rampzalig dus allemaal helaas!

Blijven we bij water: basisschoolkinderen in Noord-Brabant leren al hoe slimmer om te gaan met verbruik van water (zuiniger dus). Misschien is er nog wel hoop voor de toekomst als we op grote schaal van zout water, zoet water kunnen maken!? Dan kunnen we zelf de zeespiegel verlagen door het op te drinken, een “kleine Jezus” dus, want de echte die maakte het nog gekker, van water naar wijn en we hebben zojuist gehoord dat alcohol niet zo goed voor je is dus … we houden het bij van zout naar zoet!

In India had Lieke het ook moeilijk met het water (regen in haar geval), de eerste twee “vaklieden” lukte het niet om op de ouderwetse milieuvriendelijke manier (leisteen en klei) haar dak te repareren, maar 3 keer is scheepsrecht (weer een dus) en lukte het wel. Niet goed, niks betalen (ook vooraf niet) had hij gezegd, dat zijn de echte vaklui, een man naar mijn hart dus!

Nog meer water als onderwerp, maar dan een brug eroverheen van “Vlas”, ontwikkeld mede in Eindhoven (where else). Gemaakt van vlas en biohars, compleet recycleerbaar en milieuvriendelijk dus, dat belooft wat voor de toekomst! De eerste was 15 meter lang en voor voetgangers maar het is een kwestie van tijd dat ook voor motorvoertuigen er een gaat komen, super bedacht, is de wereld dan toch nog te redden?

In België doen ze er in ieder geval hun best voor, het WWF België, subsidieert 47 lokale projecten om de natuur te beschermen! Goed nieuws dus, vijvers, biodiverse werkplaatsen (mooi woord, volkstuintjes eigenlijk maar dan in het bos) en “eetbaar bos” (alternatieve voedselproductie waarbij ook aan de fauna gedacht is). Mooi dus, misschien toch maar eens nadenken om naar België te verhuizen??

Nog effe een bijzonder nieuwsfeitje over het klimaat! Muziekliefhebbers geven meer om klimaat dan “gewone” mensen, dat is toch heel apart. Dus op alle scholen meer muziekles en muziek in de pauzes over de speakers (niet te hard) dan draagt dat ook weer bij aan het beschermen van onze aardbol.

Dan tussendoor, een portret van Andy Warhol van Marilyn Monroe (wie kent haar niet) brengt meer dan 184 miljoen op en mooier nog, al dat geld gaat naar het goede doel. En met name naar gezondheids– en onderwijsprogramma’s voor kinderen, heel erg mooi, complimenten voor de eigenaar! Nu wel hopen dat er in dat proces niet te veel centjes aan strijkstokjes blijft hangen.

Tot slot voor deze week, elektronisch afval verminderen door de invoering van een universele oplader!! Dat zou toch wel heel erg fijn zijn, heb zelf ook 3 verschillende kabels (iPhone, iPad en koptelefoon) dus wat mij betreft het idee van de week! Nu alleen maar hopen dat dit na 2026 ook waarheid wordt. Ik vraag me (weer eens) af of onze dames/heren (ouderwets hé) politici dit daadwerkelijk voor elkaar zullen krijgen? Hoop doet leven.

Tot volgende week

Denk aan Goed Nieuws en aan Oekraïne

Groeten van Cor

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten