Lof en bewondering voor voorbeeldbedrijven die slagen in onzekere tijden
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting Koning Willem I Prijs

Chipfabrikant NXP uit Eindhoven is de winnaar geworden van de Koning Willem I prijs 2022 in de categorie Grootbedrijf. Het is de meest prestigieuze ondernemingsprijs van Nederland. Deze ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’ wordt om de twee jaar toegekend aan een Grootbedrijf, een MKB-onderneming en aan een onderneming met een scherpe focus op Duurzaam Ondernemerschap. De jury van de Koning Willem I Prijs bestaat uit vooraanstaande ondernemers en deskundigen uit het Nederlands bedrijfsleven. Koningin Máxima is erevoorzitter van het stichtingsbestuur. Sinds 1958 benadrukt de Koning Willem I Stichting het belang van (veer)krachtig ondernemerschap. Als er ooit een periode was in de recente geschiedenis waarin dit belangrijk was om te doen, dan is het nu wel.

De Koning Willem I Prijs in de categorie Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is voor Maan Group uit Raalte, een R&D-gedreven onderneming met een oorsprong in de lijm en oppervlaktetechnologie. De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap mocht het duurzame jeansbedrijf MUD Jeans uit Amsterdam in ontvangst nemen uit handen van Klaas Knot, president-directeur van de Nederlandsche Bank (DNB).

Wereldwijd vooraanstaande chipmaker verschaft 31.000 mensen werk

Winnaar NXP komt voort uit de Eindhovense Philipsbedrijven. Het is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips. In 2006 stootte de ‘gloeilampenfabriek’ deze divisie, samen met andere divisies zoals het huidige ASML af, om zich te specialiseren in gezondheidstechnologie. De hoofdzetel van NXP (Next eXPperience) staat op de High Tech Campus in Eindhoven, maar er zijn uitgebreide productiefaciliteiten rondom Nijmegen, waar 900 mensen werken. Sinds 2006 is het beursgenoteerde bedrijf uitgegroeid tot een wereldwijd vooraanstaande chipmaker met vestigingen in 30 landen, een omzet van meer dan €11 miljard en geeft het aan 31.000 mensen werk.

De winnaar gaat er met een beeld van Koning Willem I op een paard vandoor, “maar wat je vooral wint is heel veel prestige”, aldus DNB-president Klaas Knot.

Midden- en Kleinbedrijf

In de categorie MKB ontving de Maan Group uit Raalte de Koning Willem I Prijs 2022. De in 1996 opgerichte Maan Group is een Research&Development-gedreven onderneming met een oorsprong in de lijm en oppervlaktetechnologie. Het bedrijf is productontwikkelaar en R&D-partner met expertise op het gebied van de hotmelt coatingtechniek, precisieverbindingen en duurzame, biodegradable producten. Voor de tuinbouw ontwikkelt en produceert het growcoon, een duurzame en biodegradable stek-en zaaiplug. Deze growcoon-technologie wordt momenteel ook onderzocht op de toepassing voor weefselkweek.

Duurzaam ondernemerschap

MUD Jeans uit Amsterdam ontving de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2022. MUD Jeans is het eerste jeansmerk ter wereld dat de milieu-impact van zijn gehele productportfolio laat berekenen aan de hand van een levenscyclusanalyse. Met deze transparantie nemen zij het voortouw in de sector. Ze zetten in op het continue verbeteren van duurzaamheidsprestaties en gaan greenwashing tegen. MUD Jeans voert een disruptief bedrijfsmodel: Lease-a-Jeans. Met dit model zorgt het merk dat broeken die niet meer gedragen worden weer terugkomen: de jeanskringloop wordt zo gesloten. Dankzij deze slimme constructie zijn spijkerbroeken van hoge kwaliteit die langer meegaan, uiteindelijk goedkoper. Het maakt het absurde fast-fashion model, dat leidt tot een textielafvalberg, overbodig.

Doelen van de uitreiking

Voorafgaand aan de uitreiking sprak de voorzitter van de Koning Willem I Stichting, DNB-president Klaas Knot, de finalisten toe. “Het waren me wel twee jaren voor jullie. Twee jaar lang raasde de pandemie over de wereld – en ze is nauwelijks onder controle, of er breekt oorlog uit. Ondernemen in zulke onzekere tijden – én hierin slagen – verdient lof en bewondering. En die heb ik voor ieder van jullie. Voor alle finalisten die ik hier voor mij zie zitten. Chapeau.”

De Koning Willem I Stichting wil met de uitreiking van de prijzen een aantal doelen realiseren:

  • Het belang van goed en gezond ondernemerschap voor de Nederlandse welvaart benadrukken.
  • Aandacht voor de positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie.
  • Ondernemingen belonen voor hun ondernemerschap.
  • De onderlinge contacten tussen bedrijven versterken.
  • Durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen belonen.
  • Creatief en innovatief ondernemerschap stimuleren.

De stichting is vernoemd naar Koning Willem I (1772-1843), de ‘Koopman Koning’ die bekend stond om zijn handelsgeest. Tijdens zijn regeerperiode (1814-1840) nam hij initiatieven voor het herstel van de economische bloei, richtte hij handelsmaatschappijen op en trad hij op als investeerder.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten