Digitale strips – een nieuwe manier om geschiedenis te vertellen
bron: VUB

Het VUB Centre for Literary and Intermedial Crossings (CLIC), gespecialiseerd in intermedial storytelling, biedt momenteel onderdak aan Prof. Andreas Fickers, een expert in publieke geschiedenis. Hij werkt aan de digitale stripreeks Making Europe, die op het punt staat om de manier waarop we geschiedenis vertellen radicaal te veranderen.

Geschiedenis en strips

Geschiedenis en strips zijn een goede combinatie. Denk maar aan Asterix. Toch zijn er maar weinig academici die het medium gebruiken om hun wetenschappelijke bevindingen te delen. Het stripverhaal is echter een uitstekend medium om complexe processen over te brengen: het is een aantrekkelijke vorm die een breed publiek bereikt.

De afgelopen tien jaar heeft Prof. Fickers met een internationaal team van wetenschappers samengewerkt aan de boekenreeks Making Europe, waarin de Europese geschiedenis wordt benaderd door de lens van technologie. De zes delen van de reeks stellen conventionele verhalen over Europese integratie ter discussie door de nadruk te leggen op technologie als een krachtig middel voor historische verandering. Maar het team ging ook een stap verder en zette de geschiedenisboeken om in digitale strips.

Strips gaan digitaal

De digitale strip, met haar combinatie van woord en beeld, is een ideaal medium om geschiedenis te vertellen: klikbare icoontjes linken naar aanvullende informatie en audiovisuele bronnen, die de historische context verduidelijken. “In plaats van alles te googelen kan je gewoon op een icoontje klikken om toegang te krijgen tot de historische informatie,” zegt Femke Van Der Smissen, student in het VUB Honours programma.

“Via scrollytelling wordt de lezer ondergedompeld in een nieuwe digitale leeservaring,” voegt professor in de literatuurwetenschap Birgit Van Puymbroeck toe. “Je scrollt naar beneden en klikt op de icoontjes. Deze leiden naar specifieke bronnen die het verhaal verrijken, zonder dat je je daarom verliest in een doolhof van hyperlinks.” Via de digitale stripreeks gaan lezers op een nieuwe manier om met geschiedenis: de combinatie van tekst en beeld, de vele betekenislagen en de documentatie zorgen voor een multidimensionale leeservaring. De digitale stripreeks Making Europe zal binnenkort graitis online beschikbaar zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten