De echo van Cor – Het is nu wel een beetje genoeg met de welvaart
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Het is nu wel een beetje genoeg met de welvaart

Het artikel over de ‘sterrenweek’ is ondanks het verdriet om een overleden broertje of zusje wel degelijk ‘Goed Nieuws’. Want het is goed af en toe stil te staan bij diegenen die zijn overleden en zeker ook voor de jeugd, dus gewoon blijven doen! Het artikel gaat over een week waarin broertjes en zusjes van een overleden kind bij allerlei activiteiten centraal staan. Maar ook vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes zijn welkom in deze ‘herdenkingsweek’. Hoe mooi is dat voor die kleine mensen. De aftrap was in het Brabantse Oss en vervolgens ging het verder door heel Nederland. Verdriet een plaats geven is belangrijk en dus is zo’n week een heel mooi initiatief!

Blijven we in Brabant en wel in Eindhoven, waar de stichting ‘Ervaring die staat’ een veilige haven creëert voor sociaal kwetsbare mensen, van jong tot oud. Bewustwording op de thema’s dak- en thuisloosheid, armoede en eenzaamheid bij een groter publiek stimuleren om zo de vooroordelen weg te nemen (zoveel mogelijk). Ook een heel mooi initiatief, het is zeker niet altijd ‘eigen schuld dikke bult’ als je iets vervelends overkomt en het is goed dat daarnaar gekeken wordt. Goed bezig weer in Eindhoven.

Blijven we in de buurt en wel in mijn geliefde Helmond (eigenlijk Mierlo–Hout), waar de ‘LEV groep’ (Leven en Verbinden) speciale aandacht heeft voor de mantelzorgers. Ook is er een speciale cursus voor de ‘onzichtbare’ mantelzorgers. Mantelzorgers die zorgen voor mensen met een psychische aandoening (angststoornis, dementie, of depressie bijvoorbeeld) krijgen handvatten aangereikt om zichzelf op een gezonde manier staande te kunnen houden. Belangrijk, zeker, en ook een niet te onderschatten belasting soms. Goede zaak van de ‘LEV groep.’ Wederom Goed Nieuws dus.

Dan een uitstapje naar België, waar met subsidie van LIFE al meer dan 3500 ha Vlaamse natuur is hersteld.  En dat is ook Goed Nieuws, wel anders dan al het vorige overigens. Maar toch ben ik bang dat we het niet gaan redden om het tij te keren helaas. Als we zien hoe warm het overal is dan vrees ik met grote vreze dat het uit de hand gaat lopen. Ik houd de moed erin, maar dat valt niet altijd mee….

Blijven we in België en wel in Brussel waar studenten aan de VUB een wijnkoeler op basis van artificiële intelligentie ontwikkeld hebben (bepaalt en regelt zelf de temperatuur van de koeler op basis van het etiket). Knap hoor, alleen vind ik het dan toch wat minder belangrijk dan al het vorige nieuws, hoe slim het ook is (wat zijn we verwend, hè)! Ik ga ‘m in ieder geval niet kopen, die wijnkoeler, want ik drink alleen droge witte wijn en die ‘verkracht’ ik altijd door er drie ijsklontjes in te doen. Ik vind het gewoon lekker (hebben we meer gehoord) en dus drink ik mijn Grüner Veltliner te koud volgens velen. Jammer dan voor ze……

Dan gaan we even naar het Zwitserse Davos waar zes Nederlandse bewindslieden (en Maxima, onze koningin) deelnemen aan het World Economic Forum, waar de top van het bedrijfsleven plannen maakt voor de toekomst. Simpel gezegd dus, vergaderen, vergaderen en nog eens vergaderen in luxe hotels over van alles! Maar we zien aan alles dat het gewoon niet lukt, jammer genoeg: klimaat is shit, oorlog, hongersnood etc. etc. Mijn stelling in deze is: doe gewoon wat nodig is zonder aan winst voor bedrijven te denken. Men weet heus wel wat nodig is om een en ander ‘op te lossen’, alleen die verdomde centen….

Verder met Goed Nieuws uit India en Nepal over de Indische neushoorn (ook wel pantserneushoorn genoemd), de een na grootste ter wereld, alleen de witte neushoorn is groter. Honderd jaar geleden waren er nog maar een paar over, bijna uitgestorven dus. Nu blijken er weer dan 4000 stuks rond te marcheren, gelukkig maar. Door uitbreiding van de natuurreservaten en strengere beschermingsmaatregelen is deze enorme comeback bewerkstelligd. Goed geregeld dus. Nu het jachtseizoen openen op de stropers, dan zijn er over een aantal jaren zeker niet minder en hopelijk misschien zelfs een aantal meer. Zou super zijn (en beste Chinese mensen, de gemalen hoorn is echt niet libido-verhogend of geneeskrachtig, dus laat die hoorn maar zitten waar ie hoort te zitten).

Dan weer veilig terug in Nederland, waar een investering van 5 miljard (en nog eens 1,3 miljard reserve) moet zorgen voor duurzame economische groei voor 28 projecten, waaronder groene waterstof en kankeronderzoek, die voor de helft ook gefinancierd worden door private partijen. Dus in totaal voor deze ronde (er komen er nog meer) meer dan 12 miljard en dat is best wel geld toch. Veel van die centjes komen in en rondom Eindhoven terecht (ook in Helmond dus) en zorgen dus voor meer werkgelegenheid (HEBBEN WE NOG MENSEN DIE WERK ZOEKEN DAN?). Groei is nodig om in de toekomst onze welvaart te behouden, zeggen de geleerden, en ze zullen ongetwijfeld gelijk hebben, maar het is nu wel een beetje genoeg met de welvaart, volgens mij. Een paar keer per jaar op vakantie, dure auto’s, mooie huizen en zelfdenkende wijnkoelers lijken me wel de limit, de grens is wat mij betreft wel bereikt!

Dan tot slot voor deze week: het kabinet wil dat het gehele wegverkeer in 2050 rijdt zonder uitlaatgassen uit te stoten. Dus ook het vrachtvervoer. De ondernemers kunnen nu subsidie aanvragen om een vrachtauto aan te schaffen die schoon rijdt, óf elektrisch óf op waterstof. Ik vind het best nog wel ver weg 2050, te ver weg zelfs. Beste nieuwe bestuurders (van het land dus en niet van de auto’s): het moet sneller!!! Anders gaan we het niet redden!

We hebben het er hiervoor al over gehad. We zien hoe warm het overal is en hoe weinig regen er op veel plekken valt (in Nederland waar de oogst dus weer slecht is dit jaar). Het moet echt sneller dus, gas erop (figuurlijk dan gezien het onderwerp). Over 20 jaar is de babyboomgeneratie overleden en dan zijn er weer geld en arbeidskrachten genoeg voor het aantal mensen dat er dan is in Nederland. Dus stop dat geld uit een van de vorige onderwerpen in verduurzaming, zodat het wat sneller gaat a.u.b.

Groetjes weer van Cor.
Tot volgende week
Denk aan Goed Nieuws (sponsor voor een klein bedrag per week)
Denk aan Oekraïne.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten