Eindhoven en Helmond als ‘duostad’ uit 377 Europese steden geselecteerd voor Europese klimaatmissie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@domelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Uit een totaal van 377 steden in Europa zijn Eindhoven en Helmond door de Europese Commissie (EU) geselecteerd een voortrekkersrol te vervullen om sneller klimaatneutraal te zijn. Ze zijn als duostad gekozen om deel te nemen aan de Europese missie ‘Klimaatneutrale en Slimme steden’. In totaal 100 Europese steden gaan een Klimaatactieplan opstellen. Deze steden krijgen vanuit de EU ondersteuning om te fungeren als experimenteer- en innovatieplek. Met als doel dat Europa in 2050 klimaatneutraal is. Hiervoor heeft de EU 360 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Burgemeester en wethouders van beide steden zijn blij met de steun vanuit Europa. Het past, zeggen ze, in de slimme Brainport-regio om daarbij samen te werken en aanwezige kennis en techniek te benutten. Deelname aan de missie leidt tot een extra prikkel om duurzame stappen te versnellen. De duostad zet in op vergroening, innovatie en gedragsverandering van inwoners en de markt. Beide steden gaan hiervoor met steun van de EU een zogenaamde ‘Climate City Contract’ uitwerken dat naar verwachting eind dit jaar al gereed zal zijn.

Maatschappelijke uitdaging waarbij iedereen mee kan doen

Voor klimaatneutraliteit moet er nog veel gebeuren. Van meer groen in de stad, slimme deelmobiliteit tot energiezuinig wonen, werken en leven. “En het gaat ook het nodige vragen van ons alledaags handelen”, verklaren beide gemeentebesturen. Ze zien het als een enorme maatschappelijke opgave, waarbij iedereen mee kan doen. Bij het maken en uitwerken van het Klimaatactieplan zal de duo-stad dan ook met inwoners, bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en de gemeenteraden om de tafel gaan.
In totaal dienden 377 steden een voorstel in om mee te doen aan de Europese klimaatactie. Van de 100 geselecteerde steden zijn er zes uit Nederland: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven/Helmond, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt bij het ontwikkelen van de Klimaatactieplannen.

Frans Timmermans: “Ik kijk uit naar de oplossingen.”

Volgens Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, spelen steden een voortrekkersrol in de strijd tegen de klimaatcrisis. ‘Of het nu gaat om het vergroenen van stedelijke ruimtes, de strijd tegen luchtverontreiniging, het verminderen van het energieverbruik in gebouwen of het bevorderen van schone mobiliteit. Ik kijk uit naar de oplossingen die de gekozen steden zullen ontwikkelen om hun inwoners en bedrijven naar een groenere toekomst te leiden’, aldus Timmermans in een persverklaring.

Ursula von der Leyen: “Deze steden tonen ons de weg naar een gezondere toekomst.”

Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, “is de groene transitie nu in heel Europa in volle gang. Maar er is altijd behoefte aan pioniers die nog hogere doelstellingen nastreven. Deze steden tonen ons de weg naar een gezondere toekomst. We zullen hen daarbij steunen! Laten we vandaag nog aan de slag gaan.”

In Europese stedelijke gebieden woont 75 % van de EU-burgers. Wereldwijd zijn stedelijke gebieden goed voor meer dan 65 % van het energieverbruik en voor ruim 70 % van de uitstoot van CO2. Het is daarom belangrijk dat steden als ecosystemen voor experimenten en innovatie fungeren om alle anderen te helpen bij hun transitie naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten