Special Olympics voor mensen met een verstandelijke beperking: een kans om te stralen op een podium
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Special Olympics Nederland

Special Olympics Nederland zet zich al 50 jaar in om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Want sporten maakt mensen met een verstandelijke beperking niet alleen fysiek en mentaal ‘fitter’, het vergroot ook het zelfvertrouwen en daarmee het zelfbeeld. Door te sporten krijgen zij de kans zich te ontwikkelen, plezier te beleven, moed te tonen en dit te delen met hun naasten.

Deze mooie missie krijgt over enkele dagen concreet gestalte door de Special Olympics Nationale Spelen in het Fanny Blankers Koen Atletiekstadion in Hengelo. De Nationale Spelen vinden dit jaar van 10 tot en met 12 juni plaats in de regio Twente met ruim 2.300 sporters die actief zijn in 25 takken van sport. Lid van het Koninklijk Huis, prof.mr. Pieter van Vollenhoven, zal de deelnemers tijdens de officiële opening van de Spelen toespreken. Eerst zal een atletenparade gehouden, daarna wordt de Special Olympics vlam binnengebracht en ontstoken.

Een podium dat hen meer zelfrespect en vertrouwen geeft

Special Olympics Nederland is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe, aldus de stellige overtuiging van de organisatie.

Mensen met een beperking zien als gelijkwaardige mensen

Sport is de kern en het middel voor Special Olympics om verandering te bewerkstelligen. In de afgelopen jaren is al veel bereikt. De VN-conventie met rechten voor mensen met een beperking (in 2016 in Nederland geratificeerd) en het World Report on Disability, opgesteld door de World Health Organisation (WHO) hebben geholpen om mensen met een beperking te zien als gelijkwaardige mensen die zo zelfredzaam mogelijk dienen te functioneren in onze maatschappij. Maar, stelt de organisatie, tegelijkertijd is er nog veel te doen om taboes te doorbreken en stigma te laten verdwijnen en inclusieve samenleving te realiseren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten