Zuinig zijn op drinkwater: meer vasthouden en minder verbruiken; hier zijn de 10 tips
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Brabant Water

Drinkwaterbedrijf Brabant Water is in Eindhoven, Breda, Tilburg en ’s-Hertogenbosch begonnen met de campagne ‘Bewust met Water’. De inwoners van deze steden gebruiken per jaar zo’n 50.000 liter drinkwater per persoon. Vooral in de zomerperiode stijgt het watergebruik sterk. Het doel is om de stedelingen bewuster te laten omgaan met drinkwater.

De campagne laat zien dat drinkwater een bijzonder, natuurlijk en lokaal product is. Via Facebook en Instagram krijgen Eindhovenaren, Tilburgers, Bosschenaren en inwoners van Breda te zien uit welk natuurgebied hun water komt. “Deze campagne moet ervoor zorgen dat we meer gevoel krijgen bij ons drinkwater” zegt Pyter Hiemstra, campagneleider bij Brabant Water. “We zijn er zo aan gewend geraakt dat water er altijd voor ons is, maar dat is niet vanzelfsprekend. Het is een bijzonder lokaal natuurproduct dat diep uit de ondergrond komt van de Brabantse natuurgebieden. Reden temeer dus om in huis heel bewust om te gaan met water.”

70 liter om te douchen; 33 liter door het toilet; 54 liter voor een wasje

Brabanders gebruiken thuis gemiddeld 135 liter water per persoon per dag. Het meeste water in huis gaat op aan douchen, dat is zo’n 70 liter per keer. Dagelijks verdwijnt per persoon nog eens 33 liter in het toilet met doorspoelen. De derde grote watergebruiker is de wasmachine; per wasje dat je draait zo’n 54 liter. Jaarlijks telt alle verbruik op tot rond de 50.000 liter water per persoon. ‘Soms lijkt je eigen invloed beperkt’ rekent Hiemstra voor ‘Maar als iedereen 2 procent water bespaart, dan scheelt dat met alle Brabanders samen 2,5 miljard liter water per jaar.Minder is beter

Minder water gebruiken is dus altijd beter. Om daarbij te helpen is er de waterbespaarcheck, waar de campagne naartoe leidt. Met de bespaarcheck krijgt iedereen in een paar minuten persoonlijk advies op maat over waterbesparing in huis. Daarnaast zijn er tips voor bewuster watergebruik in de tuin. De campagne loopt tot in het najaar.

Het watersysteem is uit balans

Water is een zeer actueel thema. Het Brabantse watersysteem is uit balans. In periodes dat het veel regent voert Brabant het regenwater te snel af waardoor er door de jaren heen steeds meer droogte ontstaat. Iedereen heeft daar last van. In Brabant wordt samengewerkt met tal van instanties en overheden om daar verandering in te brengen en het water langer vast te houden. Dat water vasthouden is ook van belang voor het drinkwater. Er moet immers voldoende water de bodem inzakken om drinkwater te worden voor toekomstige generaties.

Meer vasthouden en minder verbruiken

De waterschappen, de boeren, de provincie, industrie, drinkwaterbedrijven, natuur- en milieuorganisaties werken in Brabant samen om de grondwatervoorraad te verbeteren. Doel is om het totale watersysteem beter in balans te krijgen. Hiervoor moet er meer water vastgehouden worden en moeten we minder water gebruiken. De waterpartijen hebben hier afspraken over gemaakt dat is vastgelegd in een convenant. Ook Brabant Water pakt daarbij haar verantwoordelijkheid. Door heel verantwoord om te gaan met het beschikbare grondwater en door haar klanten te helpen om bewuster om te gaan met het drinkwater. De ‘Bewust met Water’ campagne past binnen een langlopende inspanning van Brabant Water voor waterbesparing.

10 Tips om water te besparen:

  • Tip 1: Douche een minuutje korter
  • Tip 2: Gebruik de bespaarknop van uw toilet
  • Tip 3: Geef water dat overblijft bij het koken aan uw planten
  • Tip 4: Geef de tuin wekelijks meer water in plaats van elke dag een beetje
  • Tip 5: Repareer een lekkende kraan zo snel mogelijk
  • Tip 6: Geef de tuin water met een gieter in plaats van de tuinslang
  • Tip 7: Draai de was met een volle wasmachine
  • Tip 8: Vang met een regenton regenwater op, om in de tuin te gebruiken 
  • Tip 9: Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen
  • Tip 10: Gebruik water uit de waterkoker of kookvocht voor de plantjes

Voor gedetailleerde informatie over bovenstaande tips, kijk op de volgende link.

https://www.brabantwater.nl/drinkwater/slim-omgaan-met-water/slimmer-met-water-tips

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten