Traditionele Indiase geneeskunde werkt als behandeling van diabetes type 2
bron: IPS - Afbeelding van Eddy Pellegrino via Pixabay

Nieuw onderzoek bewijst dat verschillende traditionele medicijnen die veel worden gebruikt in Zuid-Azië, helpen om de bloedsuikerspiegel bij patiënten met type 2-diabetes op peil te houden. 

Ayurveda is een traditioneel geneeskundig systeem dat al duizenden jaren wordt gebruikt in veel Zuid-Aziatische landen zoals India en Nepal. Sommige van de ayurvedische kruiden worden ook gebruikt in andere delen van de wereld, waaronder Iran, China en Mexico.

Binnen de ayurveda wordt een geïndividualiseerde en meervoudige benadering ingezet om gezondheidsproblemen aan te pakken. Dat kan door aanpassingen van de leefstijl (inclusief dieet), zuiverende therapieën en ayurvedische geneesmiddelen.

Nieuw onderzoek, geleid door onderzoekers van de Universiteit van Nottingham en gepubliceerd in Frontiers in Pharmacology, toont aan dat deze geneesmiddelen effectief zijn bij het onder controle krijgen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met type 2-diabetes. Ook werden andere gunstige effecten, onder meer op het lichaamsgewicht, de bloeddruk en de cholesterolwaarden, aangetoond.  

Voor deze uitgebreide systematische analyse – de eerste in zijn soort – werd een breed scala aan ayurvedische medicijnen onderzocht. 

Diabetes

Voor deze studie doorzocht het team verschillende bestaande bronnen, waaronder achttien elektronische databases, met daarin 219 artikelen die in totaal bijna 200 onderzoeken, ruim 20.000 deelnemers en 98 ayurvedische medicijnen bespraken.

Diabetes type 2 is een complexe aandoening met grote gevolgen voor de gezondheid en sociale en economische situatie van patiënten. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten met diabetes type 2 veelvuldig en vaak langdurig gebruik maken van ayurvedische therapeuten en ayurvedische medicijnen.

Doorgaans doen patiënten dat omdat het past bij hun gezondheidsovertuigingen en cultuur. Over het algemeen ervaren ze grote tevredenheid en opluchting, zagen de onderzoekers. Dat gold vooral voor landelijke, arme en oudere bevolkingsgroepen. Veel patiënten met diabetes type 2 blijken er de voorkeur aan te geven om geen westerse medicijnen te gebruiken vanwege de bijbehorende bijwerkingen, kosten en wijze van toediening (zoals injecteren).

“Dit is de eerste keer dat er een grondige analyse heeft plaatsgevonden waarbij al deze geneesmiddelen op veel grotere schaal zijn bekeken. Het huidige bewijs suggereert de voordelen van een reeks ayurvedische geneesmiddelen bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel bij type 2-diabetespatiënten”, zegt Kaushik Chattopadhyay, universitair hoofddocent Evidence Based Healthcare aan Geneeskundefaculteit van de universiteit van Nottingham en hoofd van het onderzoek.

Wel zegt hij dat om de wetenschappelijke basis te versterken, meer gecontroleerde onderzoeken onder patiënten moeten worden uitgevoerd. 

“Als onderdeel van dit project hebben we op basis van ons bewijs een klinische richtlijn ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes door ayurvedische beoefenaars. Die richtlijn zullen we op een later moment evalueren.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten