Voorop lopen in verduurzaming van de voedselketen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander; foto Brabant Box

Als het aan het provinciebestuur ligt, wordt Noord-Brabant dé hotspot voor de ontwikkeling van nieuwe voedseltechnologieën. De provincie wil vooroplopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kweekvlees, mycoproteïnen of het winnen van eiwitten uit algen of bacteriën. Om deze ontwikkelingen te versnellen richt het samen met partners uit het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen een zogenaamde Innovatiecoalitie op. Hiervoor wordt 1,5 miljoen euro vrijgemaakt.

De provincie stelt alles in het werk om de innovatiekracht van Noord-Brabant te versterken. Dat doet zij door maatschappelijke vraagstukken te identificeren waarbij er in Brabant een goede kennispositie, industriële basis of potentiële oplossing te vinden is die aan de oplossing van dit vraagstuk kan bijdragen. Vervolgens koppelt de provincie kennisinstellingen en innovatieve bedrijven aan elkaar in zogenaamde innovatiecoalities om met steun van de provincie gezamenlijk aan de slag te gaan. Zo wordt de kracht en kennis van vandaag ingezet voor innovatieve oplossingen en goede banen in de toekomst. De komende jaren wil de provincie een aantal verschillende innovatiecoalities oprichten.
Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen hierover: “Noord-Brabant heeft een sterke basis waarmee we de kiem kunnen leggen voor een sterke nieuwe sector. We stimuleren de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve producten waarmee we een duurzamere en gezondere toekomst tegemoet gaan. Daarnaast ontwikkelen zich ook nieuwe verdienmodellen voor ondernemers, zodat we ook in de toekomst onze sterke economie behouden.”

Uit voedselverwerking nieuwe voedselproducten maken

Een van de grote uitdagingen van de toekomst is de verduurzaming van de voedselketen. Om dit optimaal te laten slagen is innovatie erg belangrijk. In de hele keten, in de voedselverwerking, maar ook daarvoor (bij de boer) en daarna (retail en consument). De verduurzaming van de bredere keten wordt thans verder uitgewerkt in de uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel.
De innovatiecoalitie ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’ concentreert zich op procestechnologie. Dit zijn manieren om voedsel te verwerken, zodat hieruit nieuwe voedselproducten gemaakt kunnen worden, zoals fermenteren, extraheren, distilleren en milde conservering.
De provincie telt voorname fieldlabs rondom procestechnologie, proeftuinen waar bedrijven en kennisinstellingen samenkomen om nieuwe technologie en productiemethoden te onderzoeken en ontwikkelen. Dit zijn onder andere Food Tech Brainport in Helmond, Green Protein Excellence Center in Steenbergen en Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom.
De provincie is ervan overtuigd dat deze partijen beter kunnen samenwerken en wil daarom open innovatie stimuleren. De provincie ondersteunt deze samenwerking door te investeren in capaciteit en apparatuur in deze fieldlabs. Door de fieldlabs met elkaar te verbinden kan er in Noord-Brabant een compleet R&D- pakket rondom procestechnologieën worden aangeboden.

Flinke groei aantal arbeidsplaatsen

De investeringen van de provincie en haar partners moeten de komende jaren zorgen voor een flinke groei in het aantal arbeidsplaatsen in de voedselverwerkingssector. Daarnaast moet het ecosysteem versterkt worden door startups in de agrifoodsector te stimuleren en opleidingen rondom agrifood op te zetten en te vergroten. Tenslotte worden ook bedrijven van buiten Noord-Brabant gestimuleerd zich te vestigen rondom deze clusters en te profiteren van de expertise die zich in de provincie bevindt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten