Elektronische wildwaarschuwing op nieuwe provinciale weg naar België
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto provincie Noord-Brabant

De nieuwe provinciale weg N69 die de Metropoolregio Eindhoven via de Belgische N74 bij Lommel met Hasselt verbindt, is voorzien van een elektronische wildwaarschuwing.  Zodra een ree, zwijn of ander wild dier ter hoogte van het voetgangersviaduct Einderheide bij de oversteekplaats gesignaleerd wordt, licht het matrixbord op met de aanduiding om de snelheid terug te brengen van tachtig naar vijftig kilometer per uur. Het systeem moet aanrijdingen met dieren voorkomen. Het is het eerste dat in Nederland aan een weg is geplaatst.

De materiele schade bij aanrijdingen met dieren is altijd enorm. Daarnaast beschermt het systeem de dieren die de weg oversteken. Ter hoogte van het bosgebied Einderheide staan sensoren in de berm. Op het moment dat deze sensoren wild detecteren, wordt het wildwaarschuwingssysteem geactiveerd. De weggebruiker ziet dan via elektronische borden een waarschuwing: “overstekend wild”, gecombineerd met een verlaagde maximumsnelheid. Het detectiesysteem wordt ondersteund door zeven camera’s om vast te kunnen stellen welke diersoorten er oversteken.
In Noord-Brabant worden jaarlijks ongeveer duizend in het wild levende grote dieren aangereden. Het systeem is ook interessant voor andere locaties. Het aantal aanrijdingen met wilde dieren zou volgens de provincie met 95% moeten afnemen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten