Een kleine klinische studie met een experimenteel kankermedicijn heeft zeer hoopgevende resultaten geboekt. Bij alle 14 patiënten met niet-uitgezaaide endeldarmkanker, verdween de tumor volledig na de behandeling.
Het gaat om een zeer kleine groep proefpersonen en de effecten op lange termijn moeten nog onderzocht worden. Maar over de onverwachte resultaten van deze klinische studie zijn oncologen razend enthousiast.
“Het is echt hoopgevend”, zegt oncoloog Luis A. Diaz, die het onderzoek leidde. “Ik denk dat dit een grote stap voorwaarts is voor patiënten.”
Veertien patiënten met rectumkanker, of endeldarmkanker, kregen hetzelfde medicijn – Dostalimab – toegediend gedurende zes maanden. Bij elke proefpersoon verdween de tumor, alle veertien patiënten zijn nu in remissie zoals dat heet. Dat betekent dat er geen enkele kankercel in het lichaam gevonden wordt.
Tot op heden – tot 25 maanden na de behandeling – onderging geen enkele van de proefpersonen enige vorm van operatie of chemotherapie. Er werden ook geen ernstige bijwerkingen waargenomen.
Immuuntherapie
Dostarlimab ontmaskert kankercellen, waardoor ze zichtbaar worden voor het immuunsysteem dat ze dan kan vernietigen. Het is een vorm van immuuntherapie, waarbij het eigen immuunsysteem gewapend wordt om kanker te bestrijden zodat operaties, chemotherapie en bestraling in het beste geval overbodig worden.
“Chirurgie en bestraling hebben blijvende effecten op de vruchtbaarheid, seksuele gezondheid en de darm- en blaasfunctie. De implicaties voor de levenskwaliteit zijn aanzienlijk, vooral in die gevallen waar een standaardbehandeling het vermogen om kinderen te krijgen beïnvloedt”, legt Andrea Cercek, een van de oncologen die het onderzoek uitvoerde.
Wel moet opgemerkt worden dat het in dit onderzoek gaat om een zeer specifiek subtype van rectumkanker, dat slechts bij 5 tot 10 procent van de patiënten met rectumkanker voorkomt. Er is dus nog geen sprake van een allesomvattend kankermedicijn. Er is nog veel onderzoek nodig, op grotere schaal om te weten of het medicijn veilig en doeltreffend is. Diaz denkt wel dat er ook klinische testen zullen volgen voor andere vormen van kanker, zoals alvleesklier-, maag- en prostaatkanker. Het zal wel enkel werken voor tumoren van hetzelfde specifiek subtype.
Desalniettemin spreken de onderzoekers, die hun resultaten publiceerden in de New England Journal of Medicine van een “doorbraak”.