Meer tijd om zorg te bieden en meer werkplezier voor zorgmedewerkers
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ordz.nl

Na het recente voornemen van het kabinet Rutte het belastingstelsel te vereenvoudigen komt het nu ook met het plan de bureaucratie in de zorgsector aan te pakken. Het wil nieuwe regeldruk voorkomen en bestaande wet- en regelgeving waar mogelijk te versimpelen of schrappen. Daarnaast gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zorginstellingen en zorgwerknemers ondersteunen om in de directe omgeving onnodige regeldruk te verminderen.

Minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, zelf afkomstig uit de zorgsector, maakt werk van het verder verminderen van administratieve regeldruk in de zorg. Ze heeft het vervolgprogramma [Ont]Regel de Zorg gelanceerd. Dit moet meer tijd vrijmaken om zorg te bieden en het werkplezier in de zorg vergroten.

‘Papieren toren’ afbreken


De bewindsvrouw: “Zorgmedewerkers moeten zoveel mogelijk tijd kunnen besteden aan het bieden van zorg. Onnodige en omslachtige regels, vanuit de overheid maar óók vanuit zorg zelf staan dit in de weg. Deze papieren toren die we met zijn allen hebben opgebouwd laat zich alleen niet zomaar afbreken. Het programma [Ont]Regel de Zorg was slechts het begin. Met het vervolg ervan zetten we in op het schrappen van zoveel mogelijk onnodige regels. Zo krijgen we minder regeldruk en dus meer tijd voor zorg en meer werkplezier.”

De minister weet waarover ze praat. Ze bekleedde tussen 2000 en 2010 verschillende managementfuncties bij het Utrechts Medisch Centrum UMC, van 2010 tot 2017 bestuursvoorzitter van de Stichting Gezondheidscentra Eindhoven SGE, van 2017 tot 2022 bestuursvoorzitter bij zorginstelling TanteLouise in Bergen op Zoom en van 2020 tot 2022 bestuurder bij ActiZ, de branchevereniging voor de zorg.

Overbodige bureaucratie

In 2018 presenteerden haar voorgangers, de ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis, het actieplan (Ont)regel de Zorg om de sector te ontdoen van overbodige bureaucratie. De afgelopen vier jaar heeft dit actieplan de eerste positieve resultaten opgeleverd, zegt het ministerie van VWS in een recent persbericht: ‘Op tal van werkvloeren is een start gemaakt met het verminderen van onnodige of omslachtige regels. Daardoor is de ervaren regeldruk voor het eerst in jaren licht gedaald. Het ministerie is heel tevreden met dit resultaat, maar wil nog verder gaan in de aanpak van onnodige of omslachtige regels.’

Uniformeren en standaardiseren

Met het vervolgplan wil minister Conny Helder verschillende zaken uniformeren en standaardiseren, waaronder de eisen die aan zorgverleners worden gesteld, de verantwoording die zorgverleners moeten afleggen en de eisen waaraan hulpmiddelenaanvragen moeten voldoen. Op dit moment verschillen deze eisen en verplichtingen per zorgverzekeraar, beroepsvereniging en toezichthouder. Het uniformeren van deze eisen leidt direct tot minder administratieve lasten en dus tot tijdswinst en financiële besparingen, aldus het ministerie.

Lokale aanpak voor lokale regels

Daarnaast gaat VWS zorgverleners en zorginstellingen helpen bij het verminderen van lokale regeldruk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 70 procent van de ervaren regeldruk een lokale oorzaak kent. Met trainingen, subsidieregelingen voor lokale projecten en de organisatie van netwerken van (ont)regelaars gaat het ministerie lokaal het signaleren en verhelpen van onnodige regeldruk aanmoedigen. Het wil hiermee op korte termijn van start gaan. Minister Helder verwacht in september de subsidieregeling voor lokale (ont)regelprojecten open te stellen. Hiervoor legt zij 10 miljoen euro op tafel.

Ook kent [Ont]Regel de Zorg een toegankelijk loket waar iedereen signalen, knelpunten en vragen kwijt kan op het gebied van regeldruk in de zorg. Zorgverleners en anderen kunnen zich zo uitspreken waar ze tegenaan lopen op het gebied van regeldruk of wat goede voorbeelden zijn van de vermindering van administratieve lasten. Minister Helder roept zorginstellingen op zelf naar dit voorbeeld een lokaal loket te openen voor medewerkers.

Minder nieuwe landelijke regeldruk

In haar eigen landelijke wet- en regelgeving zegt het ministerie van VWS toe nieuwe regeldruk zoveel mogelijk beperken, onder meer door zogeheten praktijkchecks om regeldruk van wet- en regelgeving eerder mee te wegen in het besluitvormingsproces. Ook in huidige wet- en regelgeving is versimpeling en versoepeling het uitgangspunt

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten