De echo van Cor – Zal ik het nog meemaken…?
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Zal ik het nog meemaken…?

Gewoontegetrouw beginnen we weer met de cartoon. Die mevrouw in bed zal niet blij zijn met haar nieuwe 3D-oor. Een echte grapjas die plastisch chirurg. Maar wel goed nieuws is, dat in het echte leven een Mexicaanse dame een ’normaal’ 3D-geprint oor heeft gekregen.
Dit is voor mij meteen de Winnaar van de Week! Hoe knap is dat en wat voor potentie zit er nog meer in? Allerlei organen misschien wel!? Beter gaat het niet worden wat mij betreft. De tien met een griffel nog maar eens van stal gehaald.

Dan meteen wat minder goed nieuws, maar toch: na een afwezigheid van meer dan 100 jaar is in België in het plaatsje Essene de roze runenkorst’ herontdekt. Hoogstwaarschijnlijk door beter te kijken …. Altijd belangrijk toch! Mijn vraag is: komt het doordat de natuur erop vooruit gaat of juist andersom? En in mijn geval zijn er heel veel andere zaken, die ik liever van dichtbij wil bekijken (zonder in detail te treden).

Nu beter nieuws uit Mechelen: een autonome (zelfrijdende) shuttle op de openbare weg. Wederom knap, al zijn er in de testfase nog wel wat restricties: niet harder dan 30, op het industrieterrein en een veiligheidssteward als back up. Niettemin weer een mooie opmaat naar minder energieverbruik en minder mensen (aan arbeidskrachten zal er de komende jaren sowieso een tekort zijn).

Dan toch wel een bericht dat mijn voorhoofd doet fronsen: het Nederlandse kabinet wil een eenvoudiger, transparanter en eerlijker belastingstelsel. ‘Keep it simple’ is de boodschap van de overheid. Na alle schandalen vraag ik me toch werkelijk af hoe serieus we dit moeten nemen. Ik geloof er in ieder geval geen donder van! Zo, dat is eruit!

Nog een voornemen van de Nederlandse overheid (van minister Rob Jetten om precies te zijn). Het klimaat redden door anders te produceren, consumeren, wonen en energie op te wekken.  Helemaal voor. Alleen de geschiedenis leert ons dat het te vaak mis gaat en dus plannen niet of slecht uitgevoerd worden. Ook in dit geval heb ik mijn twijfels, terwijl ik hoop dat ik ongelijk heb. Zal ik het nog meemaken met mijn 64 jaar …?

En, beste mensen, het houdt hier nog niet op. Ook wordt er in Nederland een nieuwe gespecialiseerde crisisorganisatie tegen pandemieën in het leven geroepen: een Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI) met als doel een betere voorbereiding en een betere landelijke aansturing samen met de GGD ’s. Klinkt wederom ook goed. Laten we positief blijven en evalueren na de volgende corona-uitbraak, waar het overigens nu alweer op begint te lijken, helaas….

Gaan we naar onze zuiderburen, dan zien we dat de aanpak van kansarmoede in Vlaanderen redelijk succesvol verloopt. De kans op armoede voor kinderen is het afgelopen jaar gedaald van 13,7 % naar 12,7%. Het is niet veel, maar toch in ieder geval een daling. Hier zie ik een overheid die kleine succesjes boekt. Super voor de kindertjes, maar liever naar onder de 5 % a.u.b.

Weer terug in Noord-Brabant dat als het aan het provinciebestuur ligt de hotspot voor ontwikkeling van nieuwe voedseltechnologieën wordt. Onder meer kweekvlees, het winnen van eiwitten uit algen of bacteriën en mycoproteïnen (proteïnen uit gisten of zwammen) worden onderzocht en verder ontwikkeld. Goede zaak uiteraard (vind ik als groenteboer en ben zelf met ons bedrijf ook betrokken bij nieuwe technologieën) en mooi dat het in ons mooie Brabant gebeurt. Ben er blij mee!

Ook in Brabant een elektronische wildwaarschuwing op de nieuwe provinciale weg (N69) van Eindhoven naar uiteindelijk de N74 bij Lommel die doorgaat naar Hasselt. Zodra ter hoogte van voetgangersviaduct Einderheide bij de oversteek een ree, zwijn of ander wild dier (zal niet te klein moeten zijn, neem ik aan) wordt gesignaleerd, dan licht het matrixbord op met waarschuwingssignalen. Zo hoopt men het aantal aanrijdingen met 95 % te verminderen. Daar kan niemand tegen zijn. Goed bordje dus!

Tijd voor een paar medische onderwerpen. Als eerste een nieuw experimenteel kankermedicijn tegen rectumkanker en endeldarmkanker. Bij alle 14 patiënten verdween alle kanker, dus zeer effectief. Zelfs na 25 maanden was alles zeer positief (geen enkele nabehandeling nodig). Dostarlimab (zo heet dat spul) ontmaskert kankercellen waardoor ze zichtbaar worden voor het eigen immuunsysteem dat het dan kan vernietigen. Top nieuws! Al zijn we er nog niet natuurlijk (moet nog veel onderzocht worden om ook voor andere vormen van kanker effectief te zijn). Maar … nogmaals geweldig nieuws!

Dan nieuws over de lever. Het blijkt dat die eeuwig jong blijft (hopelijk de mijne ook met al die regelmatige wijntjes die ik drink). De menselijke lever is gemiddeld drie jaar oud, blijkt uit Duits onderzoek. De cellen blijven zich vernieuwen, zelfs op hogere leeftijd. Het orgaan heeft het uniek vermogen zich te regenereren. Dat is goed nieuws! Mooier zou het zijn als dat voor meerdere organen zou gelden (eeuwige jeugd ligt dan in het verschiet, maar willen we dat)?

Dan ’n paar milieuzaakjes met als eerste de “keverlarven“, een superworm, die met gemak piepschuim blijken te eten (voor mij hoeft dat niet persé op m’n bordje te liggen), maar goed, wel heel goed nieuws! Een Australische studie spreekt van een mogelijke doorbraak voor recyclage op grote schaal, want het blijkt dat de beestjes er zelfs van groeien en dus energie eruit halen. Twee vliegen in één klap dus! Nu nog beestjes zoeken die alle andere rommel opvreten (b.v. plastic of chemisch afval) en dan is de wereld gered. Hoe mooi zou dat zijn!

Komt China voorbij met de ambitie om in 2025 een derde van alle energie uit hernieuwbare bron te halen. Sinds ik columns schrijf voor deze site, zie ik alleen maar dit soort jaartallen pas vele jaren later (2040/2050) waarheid worden. Dus ik ben benieuwd hoe realistisch dit is. Ik geloof er in ieder geval niets van! En ook niet van de Chinese coronacijfers en het Oeigoeren-verhaal in dat land. Over drie jaar zullen ze wel zeggen dat het gelukt is, maar wie kan dat verifiëren…?

Dan tot slot: wetenschappelijk onderzoek naar het reduceren van stress in het dagelijks leven en werking van de hersenen. Niks mis mee, want stress is de oorzaak van veel ellende. Als ik gestrest ben voel ik me ook minder lekker en in deze drukke leefomstandigheden (o.m. altijd bereikbaar en continu appjes en mail) zullen veel mensen daar wel eens last van hebben. Goed nieuws dus, maar beter nieuws is dat dit en andere projecten langdurig gefinancierd gaan worden door de Nederlandse overheid (dankzij minister Robbert Dijkgraaf) om onderzoek te stimuleren tot een doorbraak op internationaal niveau! In het kort gezegd komt het hierop neer: ‘geld geven met een visie’.  Geen korte termijn politiek! Dat mag ook wel eens gezegd worden, vind ik. Gewoon een slimme politicus, die Robbert dus!

Tot volgende week.

Geef a.u.b. aan Goed Nieuws en aan Oekraïne.

Hoop op een einde van de oorlog (overal trouwens)

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten