Ingrijpende darmkankeroperaties voorkomen met innovatieve technieken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Catharina Ziekenhuis

Het multidisciplinaire darmkankerteam van het Catharina Kanker Instituut (*) heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op orgaansparend behandelen van darmkanker. En met succes. De maag-, darm- en leverartsen (MDL-artsen) die verbonden zijn aan het Eindhovense Catharina Ziekenhuis hebben namelijk de afgelopen drie jaar 150 grote darmkankeroperaties weten te voorkomen. De specialisten gebruikten hiervoor twee innovatieve technieken die het mogelijk maken darmtumoren met een flexibele slang (colonoscoop) via de anus te verwijderen. Het Catharina Ziekenhuis is hiermee één van de weinige niet-academische ziekenhuizen in Nederland waar beide zogenoemde endoscopische behandelingen worden uitgevoerd. Het ‘Catharina’ is in Nederland voor ziekenhuizen een belangrijk verwijscentrum voor endeldarmkanker.

Sinds de invoering van het landelijk bevolkingsonderzoek in 2014 wordt darmkanker in een eerder stadium ontdekt. “Het aantal kleine/beginnende darmtumoren in de dikke darm en endeldarm dat wordt gevonden, is fors toegenomen”, zegt MDL-arts Ramon-Michel Schreuder van het Catharina Ziekenhuis. “Met endoscopische technieken kunnen wij deze vroege tumoren in de dikke darm tegenwoordig verwijderen, zodat een chirurgisch ingreep hiervoor niet meer nodig is. Patiënten gaan na een endoscopische ingreep dezelfde dag nog naar huis.”

Endoscopische Mucosale Dissectie (ESD)

De eerste techniek is de zogenoemde Endoscopische Mucosale Dissectie (ESD). Met een mesje wordt de darmtumor van binnenuit los gepeld van de onderliggende spierlaag. Schreuder: “Groot voordeel is dat de tumor in één stuk wordt verwijderd. Dat maakt het voor de patholoog eenvoudiger om de tumor te onderzoeken.” Voor een ESD is de grootte van de tumor niet van belang, zolang de tumor maar niet in de spierlaag groeit.

Endoscopische Full-thickness Resectie (eFTR)

De andere techniek is de endoscopische Full-thickness Resectie (eFTR). Deze techniek kan worden gebruikt bij tumoren tot en met een grootte van 2 centimeter. Bij een eFTR wordt niet alleen de tumor verwijderd, maar ook de hele darmwand eronder. “Met een paktang trekken we de darmtumor geleidelijk in een ‘cap’, dat is een soort huls.  Onder de tumor wordt vervolgens een klem aangebracht, waarna de tumor net boven de klem wordt doorgesneden. Het gaatje dat in de darm ontstaat, is dus al afgesloten, voordat het is losgesneden”, legt Schreuder uit. “Het klemmetje dat achterblijft in de darm laat op den duur vanzelf los en gaat via de ontlasting mee naar buiten. Patiënten merken hier niets van.”

Orgaansparend behandelen van darmkanker

Chirurg-oncoloog Pim Burger: “Wat de MDL-artsen doen, zijn slechts twee van de vele technieken die in het Catharina Ziekenhuis worden ingezet om patiënten met darmkanker optimaal te behandelen, als het kan zonder operatie. Sinds kort kunnen we bijvoorbeeld ook endeldarmkankertumoren van binnenuit bestralen met de Papillon, een bestralingsapparaat waar er in Nederland maar twee van zijn en waarmee we ook bij grotere tumoren een operatie kunnen voorkomen. We kunnen patiënten alle mogelijke behandelingen aanbieden, met maatwerk voor elke patiënt.”

(*)
In het Catharina Kanker Instituut wordt gewerkt met een multidisciplinair team dat bestaat uit MDL-artsen, oncologisch chirurgen, radiotherapeuten, medisch oncologen en verpleegkundig specialisten. Binnen een week na de diagnose wordt de patiënt hier besproken en nemen de artsen de uitslag met de patiënt door op een gecombineerde poli met de MDL-arts en chirurg.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten