Sensor die vroegtijdig waarschuwt voor schade aan bruggen
bron: Queens Univiversity Belfast - Afbeelding van wal_172619 via Pixabay

Een onderzoeker van de Queen’s University Belfast heeft een nieuw prototype van een sensor ontwikkeld die een vroegtijdig waarschuwingssignaal afgeeft wanneer een brug dreigt te verzakken – wereldwijd de belangrijkste oorzaak van bruginstortingen.

Uitslijting is erosie van rivierbeddingen en oevers, wat tot grote structurele problemen bij bruggen kan leiden. Dr. Myra Lydon werkt sinds vorig jaar aan een sensor om het probleem aan te pakken.

Een eerste prototype van de sensor is ontwikkeld in samenwerking met Somni Solutions Ltd en de tests zijn nu voltooid. Dr. Lydon hoopt dat de sensor deze zomer op een Noord-Ierse brug zal worden geïnstalleerd en dat hij na verder onderzoek op grotere schaal zal worden toegepast.

Het project is gefinancierd door de Impact Acceleration Accounts (IAA) van UK Research and Innovation en Invest NI heeft extra middelen verstrekt voor marktverkenning.

Dr. Lydon legde het belang van de nieuwe sensor uit aan de Queen’s University Belfast’s ‘Research with Impact’, die plaatsvond in het Sonic Arts Research Centre.

Ze licht toe: “In 2019 werd geschat dat in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks gemiddeld 8,2 miljoen passagiersritten verloren gaan door het risico op brugslijtage, met een bijbehorende economische kostprijs van 60 miljoen pond.

“In 2009 waren we getuige van een catastrofale brugdoorbraak in Malahide, Co Dublin, waar de erosie plotseling optrad. Bij erosie zijn er vaak vooraf geen zichtbare tekenen van schade aan de constructie. In Malahide werd de brug slechts enkele weken voor de instorting geïnspecteerd en was de inspectie goed doorstaan, maar de brug begaf het enkele seconden nadat een volle passagierstrein was overgestoken. Gelukkig kon de ramp ternauwernood worden voorkomen.

“Het is van vitaal belang dat we onze bruggen beschermen en dat we uitslijting kunnen opsporen voordat dergelijke incidenten zich voordoen. De sensor die we hebben ontwikkeld, detecteert veranderingen in de rivierbedding voordat de schade aan de brug optreedt. Dit kan een vroegtijdige waarschuwing zijn, wat ongetwijfeld veiliger is en helpt om grootschalige brugdefecten te voorkomen wanneer we te maken krijgen met extreme klimaatgebeurtenissen, zoals overstromingen.”

De eerste laboratorium- en veldproeven zijn afgerond en Dr. Lydon werkt nu samen met Kris Campbell Head van de Highway Structures Unit van het Noord-Ierse ministerie van Infrastructuur om een geschikte testlocatie voor bruggen te vinden. De sensor zal samen met andere apparatuur voor structurele gezondheidsmonitoring worden geïnstalleerd om de veiligheid van verouderende bruggen te waarborgen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten