Nederlands-Belgische samenwerking voor duurzame infrastructuur
Redacteur: Jan van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Otar

Om het belang van gezamenlijk optreden te onderschrijven hebben de Nederlandse en Belgische regering een Memorandum of Understanding getekend voor het Europese Interreg Vlaanderen-Nederland project BOUW-MIJN. Dit project moet de circulaire transitie in de bouwsector in Vlaanderen en Nederland versnellen door meer aandacht te besteden aan circulair slopen, retourlogistiek en materialenregie. De toepassing van circulaire bouwmethoden is namelijk belangrijk om te komen tot een duurzame economie. Zowel België als Nederland hebben ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Beide landen delen de wens om tegen 2050 volledig circulair te zijn.

De ondertekening vond plaats in de Handelsbeurs van Antwerpen in het bijzijn van de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher, en de Vlaamse minister Zuhal Demir van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.
Het gebeurde tijdens een handelsmissie over duurzame infrastructuur en circulaire bouw, waarbij vertegenwoordigers van bijna 80 Nederlandse bedrijven en organisaties aanwezig waren.

Schoner milieu en minder afhankelijk

Ondernemers, kennisinstellingen (o.m. TNO en Vito), steden (o.m. Amsterdam, Mechelen en Leuven) en sectororganisaties (o.m. Bouwend Nederland, Vlaamse Confederatie Bouw) uit Nederland en België wisselden ervaringen met elkaar uit en kwamen tot zaken in de duurzame en circulaire bouwsector. De totale bouwomzet in Nederland en België wordt gezamenlijk geschat op 130 miljard euro per jaar.
Tijdens de missie werd stil gestaan bij grensoverschrijdende samenwerking in de bouwketen, opschalen van circulaire businessmodellen en toepassing van circulaire en biobased materialen in wegen, bruggen en gebouwen. Circulariteit en hergebruik van materialen zorgt ervoor dat we ons milieu schoner achterlaten aan volgende generaties en we minder afhankelijk worden van grondstoffen uit andere landen.

De Nederlandse deelnemers legden ook bedrijfsbezoeken af in Brussel en Antwerpen. Zo is o.m. een bezoek gebracht aan Het Facilitair Bedrijf, de belangrijkste opdrachtgever voor de Vlaamse overheidsgebouwen, en uitvoeringsorganisatie Lantis, de spil in de uitvoering van de zeer grootschalige Oosterweel-werken in Antwerpen.

“België en Nederland zijn al 400 jaar koploper bij economische innovaties in Europa.”

Minister Liesje Schreinemacher: “België is onze tweede handelspartner wereldwijd. De delta van Schelde, Rijn en Maas is één geïntegreerd economisch geheel. België en Nederland zijn al 400 jaar koploper bij economische innovaties in Europa, zoals de aanleg van moderne havens. Ook op het gebied van de circulaire economie willen we samen voorop lopen”.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “Om deze doelstelling te realiseren, zullen we nog veel intensiever moeten gaan samenwerken in Europa en kennis en ervaringen delen. De komende jaren worden in zowel Nederland als België bijvoorbeeld heel wat infrastructurele projecten gerepareerd en vervangen. Wij kunnen hierbij als overheden met circulair aanbesteden echt een boost geven en zo de transitie naar een circulaire economie versnellen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten