Hoopvol nieuws voor diabetespatiënten type 1: een betere kwaliteit van leven gloort
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s Inreda Diabetic

Het Twentse bedrijf Inreda Diabetic ontwikkelt een kunstalvleesklier die AP wordt genoemd. Het apparaat is bedoeld voor mensen met diabetes type 1 die behandeld worden met insuline voor gebruik in de thuissituatie. De AP is een automatisch systeem en reguleert zelfstandig de bloedglucosewaarde door de toediening van insuline en glucagon. Hierdoor hoeft de suikerpatiënt zelf geen insuline meer toe te dienen of koolhydraten te tellen. Bedenker en ontwikkelaar van het apparaat, Robin Koops – zelf diabetespatiënt – verwacht dat het apparaat in 2024 grootschalig beschikbaar komt.

Het doel van de kunstalvleesklier is ervoor zorgen dat de bloedglucosewaarde zoveel mogelijk stabiel blijft. Om de bloedglucose onafgebroken te kunnen meten, maakt het apparaat gebruik van twee sensoren. Op elke sensor zit een zender, die deze metingen draadloos naar het apparaat stuurt. De AP gebruikt de gemeten bloedglucosewaarde om te bepalen wanneer en hoeveel insuline (hoge bloedsuikerwaarde verlagen) of glucagon (lage bloedsuikerwaarde verhogen) toegediend moeten worden. De patiënt hoeft niet aan te geven of hij/zij gaat sporten of eten. Via twee infusiesets wordt de insuline of glucagon automatisch toegediend.

Voordelen in het dagelijks leven

Inreda Diabetic wijst op de vele voordelen die de kunstalvleesklier in het dagelijks leven kan opleveren:

  • Het apparaat is een reactief systeem. Dit betekent dat het automatisch de bloedglucose regelt wanneer de waarden stijgen of dalen, bijvoorbeeld door eten, bewegen, stress of ziekte.
  • Het zorgt ervoor dat hoge bloedglucosewaarden minder hoog zijn en hypo’s minder voorkomen.
  • Het is tot nu de enige pomp in de markt die zowel insuline als glucagon kan doseren.
  • Door het gebruik van glucagon is de kunstalvleesklier in staat om dalende bloedglucosewaarden op te vangen en zo hypo’s te voorkomen.
  • Het apparaat is zelflerend. Dit betekent dat de software van de AP de insuline-instellingen aanpast naar de persoonlijke behoefte.

In 2040 zijn er bijna 1,5 miljoen diabetespatiënten

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. 1,2 Miljoen Nederlanders hebben diabetes, dus 1 op de 14 Nederlanders. Naar schatting zijn er meer dan 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. Daarnaast zijn er ook mensen die diabetes hebben, maar dit nog niet weten. Het is niet bekend hoe groot deze groep is. 52.000 Nederlanders per jaar horen dat ze diabetes hebben. Dat zijn 1.000 mensen per week, 150 per dag. In 2040 zijn er naar schatting bijna 1,5 miljoen mensen met diabetes.

Meer activiteiten, minder zorgen

Aan het onafhankelijk nieuwsplatform Innovation Origins laat directeur Robin Koops weten dat zijn bedrijf al in 2020 de CE-markering heeft binnengehaald voor de AP en daarom bevoegd is de kunstalvleesklier nu al op de markt te brengen (de CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen).  Al sinds 2020 lopen de eerste projecten met de AP in samenwerking met de zorgverzekeraars Menzis en CZ. In verschillende ziekenhuizen zijn inmiddels 125 diabetespatiënten gestart met de AP-behandeling. “We volgen deze patiënten ondertussen al ruim anderhalf jaar en houden verschillende gegevens bij, over het functioneren van het apparaat en wat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven”, licht de uitvinder toe.
Het onderzoek is nog niet afgerond, maar nu al zijn er volgens Koops positieve effecten zichtbaar. “De patiënten zijn in staat om dagelijks meer activiteiten te ondernemen en maken zich minder zorgen over hun suikerziekte. De eerste resultaten van deze onderzoeken laten zien dat ruim 90% van deze patiënten hun behandeldoelstellingen behaalt. Dit zijn echt al hele mooie resultaten.”
Koops is zelf diabetespatiënt en draagt zijn eigen ontwikkelde apparaat bij zich. “Ook ik ben niet meer de hele dag met mijn ziekte bezig en ik voel me veel energieker.”

Nieuw onderzoek in de zomer

Via de subsidieregeling ‘Veelbelovende zorg’, waarbij de overheid opdracht geeft voor onderzoek naar het potentieel van veelbelovende zorg, gaat Koops met de AP® meedoen aan een landelijk onderzoek om te bekijken of het mogelijk is om de kunstalvleesklier vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen. Voor dit onderzoek, dat na de zomer start, stelden Zorginstituut Nederland en ZonMw 10 miljoen euro beschikbaar. In meer dan 10 ziekenhuizen in heel Nederland gaan 240 diabetespatiënten meedoen aan dit onderzoek onder leiding van UMC Utrecht. 120 Patiënten krijgen een AP-behandeling en 120 patiënten blijven hun huidige behandeling volgen. Deze laatste patiënten zitten in de zogenaamde controlegroep en het is van tevoren niet bekend in welke groep de patiënt wordt ingedeeld. Uiteindelijk worden de resultaten van de groepen met elkaar vergeleken.

“Iets dat goed werkt kost op de lange termijn minder geld.”

Robin Koops is optimistisch over de uitkomst van dit nieuwe onderzoek. Want “verzekeraars zullen zien dat de behandeldoelstellingen van de patiënten vele malen beter behaald worden met ons apparaat. Het risico op complicaties en de kosten voor de verzekeraar nemen daardoor af. De kunstalvleesklier mag dan prijziger zijn dan de reguliere insulinepomp, maar iets dat goed werkt kost op de lange termijn minder geld.

Koops realiseert zich dat naast een positieve afronding van het onderzoek nog een en ander dient te gebeuren. Er valt nog winst te behalen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, weet hij. “Het formaat zou nog een stuk kleiner kunnen bijvoorbeeld. Al zijn we daar al heel ver in gekomen. Maar de pomp en de reservoirs kunnen we nog aanpassen. Ook kunnen we nog winst behalen op het gebied van gebruiksgemak, met de bediening van de knoppen bijvoorbeeld. Hier kijken we dus nog naar.” Daarnaast is het Twentse bedrijf de logistieke processen aan het optimaliseren, waarbij er wordt gewerkt aan een goed werkende klantenservice en opschaling.

Al duizenden geïnteresseerden

De bedenker van het apparaat kan bijna niet wachten tot het apparaat beschikbaar komt voor alle diabetespatiënten in Nederland. “We weten inmiddels al van duizenden mensen die zich bij ons hebben geregistreerd, dat zij de kunstalvleesklier willen gaan gebruiken. Ik zou het ontzettend mooi vinden als we voor zo’n grote groep mensen iets kunnen betekenen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

2 reacties

  1. Ik hoop maar dat de kunstalvleesklier volgend jaar oo de markt komt. Ik heb eigenlijk bijna niks meer door mijn diabetes type 1 en heb ook nergens meer zin in. Ik heb steeds vaker monenten dat ik denk…..klaar…genoeg…

    Duimen maar

  2. Idem dito. Ik kan ook bijna niks meer en ga inmiddels gebukt onder deze ziekte. Hoop ook dat er volgend jaar meer positief nieuws komt i.v.m. de kunstalvleesklier…..maar zal wel weer een heel lang verhaal gaan worden hier in Nederland. Afwachten maar weer.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten