Nederlands merk ontwikkelt eerste volledig circulaire jeans
bron: IPS - Afbeelding van Kranich17 via Pixabay

Het circulaire jeansmerk MUD Jeans heeft samen met de Nederlandse Hogeschool Saxion een volledig circulaire spijkerbroek ontwikkeld. Die bestaat voor het eerst uitsluitend uit vezels van gedragen broeken.

In Nederland belandt elk jaar ruim 135 miljoen kilo textiel in de recyclebakken, waarvan uiteindelijk amper één procent hoogwaardig wordt hergebruikt. Omdat gerecycleerde garens moeilijker te verwerken zijn dan garens die alleen nieuwe vezels bevatten, was de productie van volledig circulaire jeans tot voor kort technisch onmogelijk.

Nu werden voor het eerst mechanisch gerecycleerde vezels met chemisch gerecycleerde vezels gecombineerd en kon er zo een jeans geproduceerd worden die even sterk is als een klassiek geproduceerde spijkerbroek.

“Wij zijn ontzettend trots dat we de eerste échte circulaire jeans ter wereld hebben gerealiseerd”, zegt Dion Vijgeboom mede-eigenaar van MUD Jeans. “Hiermee willen we laten zien dat een wereld zonder afval – dankzij een circulaire economie – echt mogelijk en haalbaar is. Chemisch recyclen klinkt niet duurzaam, maar is niet meer dan een verzamelterm voor het op natuurlijke basis oplossen van cellulose materiaal.”

“De textiele afvalberg groeit gestaag. Wij hebben nu bewezen dat we nieuwe textiele producten kunnen vervaardigen uit volledig gerecycled materiaal. Hiermee beperken we niet alleen de omvang van de afvalberg, maar ook de productie van nieuwe materialen”, voegt Maud Kuppen, onderzoekster textiel- en spintechnologie aan Hogeschool Saxion nog toe.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten