Stockholm kiest voor supersnelle elektrische veerboot
bron: IPS - Afbeelding van brightfreak via Pixabay

Het snelste elektrische vaartuig ter wereld, de Candela P-12 Shuttle, zal vanaf volgend jaar over de wateren van de Zweedse hoofdstad Stockholm ‘vliegen’. De innovatieve e-veerboot stoot niet alleen een pak minder CO2 uit dan bussen of auto’s – ook de reistijden in de stad zullen flink korter worden.

Technologiebedrijf Candela heeft de eerste foto’s vrijgegeven van wat ze het snelste, langste en meest energiezuinige elektrische vaartuig ter wereld noemen. De Candela P-12 Shuttle zal vanaf het komende jaar fungeren als veerboot en pendelaars vervoeren tussen de buitenwijk Ekerö en het stadscentrum van Stockholm. Het elektrische veer zal dertig passagiers meenemen tijdens zijn “vlucht” over het water. Het kan een snelheid halen van 30 knopen – aanzienlijk sneller dan eender welk ander elektrisch schip ter wereld.

Stockholm is ook trots dat dit transportmiddel sneller woon-werkverkeer kan verzorgen dan de huidige metro- en buslijnen. Bovendien is het een pak energiezuiniger dan de dieselschepen die momenteel op dezelfde route varen. En ook niet onbelangrijk: het schip is sneller dan reizen met de auto tijdens de spits.

Vleugels

Het geheim van die hoge snelheid zijn de drie koolstofvezelvleugels onder de romp. Deze zorgen ervoor dat het schip zichzelf boven het water kan tillen, waardoor de weerstand afneemt en de energie per passagierskilometer 95 procent lager ligt in vergelijking met de huidige schepen.

Een huidige trip van de steeds groter wordende buitenwijk Ekerö naar het centrum neemt 55 minuten voor wie met de bus, de metro, de auto of met de huidige ferry gaat. De Candela P-12 Shuttle zal deze weg in slechts 25 minuten afleggen – wat de gemiddelde pendelaar dus 50 minuten minder in het verkeer oplevert.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten